Index Vakbarát Hírportál

Egy kisvárosi szavazás megváltoztathatja a macedón parlamenti választás eredményét

2016. december 25., vasárnap 20:44

Megismételt választást tartottak vasárnap az északnyugat-macedóniai Tearce városában, a voksolás eredménye pedig akár a két hete tartott előrehozott parlamenti választás végeredményét is megváltoztathatja, írja az MTI.

A település 714 választópolgárának 52,8 százaléka szavazott 17 óráig a választási bizottság adatai szerint.

A Vesti.mk hírportál beszámolója szerint a szavazás békésen, fennakadások nélkül zajlott. Az urnát 19 órakor zárták le, a választási bizottság késő este közli a vasárnapi voksolás végeredményeit.

A december 11-i szavazást követően a választási bizottság közlése szerint az eddig is kormányzó, jobbközép Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) és koalíciós partnereinek 51 mandátum jutott, míg a balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vezette koalíciónak 49 parlamenti helye lett. A két legnagyobb párt között csak minimális volt a szavazatkülönbség, a jobbközép koalícióra ugyanis 1,48 százalékkal voksoltak többen, mint a balközép opcióra. A tearcei voksolás eredménye ezért akár változtathat is a mandátumok elosztásán, ha ugyanis az SDSM-re 307-tel többen szavaztak Tearcéban, mint a VMRO-DPMNE-re, akkor várhatóan mindkét félnek 50-50 mandátuma lesz, ez pedig tovább nehezítheti a kormányalakítási tárgyalásokat.

A VMRO-DPMNE arra számít, hogy megtartja előnyét és kormányt alakíthat, hogy folytatódhasson a tíz éve tartó jobboldali politikai vezetés, míg az SDSM éppen ennek ellenkezőjében bízik, vagyis abban, hogy tíz év után leválthatja az eddig kormányzó pártokat.

A két éve tartó belpolitikai válság megoldását célzó előrehozott parlamenti választást csak harmadik próbálkozásra sikerült megrendezni, a pártok közötti minimális különbség azonban jól érzékelteti a megosztottságot az országban. Elemzők szerint éppen ezért az előrehozott parlamenti választás nem váltja valóra a hozzá fűzött reményeket, vagyis nem hoz politikai megnyugvást a nyugat-balkáni országban.

Rovatok