Index Vakbarát Hírportál

Megugrott a Németországban menedéket kérő törökök száma

2016. december 25., vasárnap 10:52

A július 15-i puccs óta jelentősen megnőtt a Németországban menedéket kérő török állampolgárok száma, de az év egészét tekintve is sokkal többen, háromszor annyian kértek védelmet a németektől, mint tavaly – írja a Der Spiegel.

Beszédes adat, hogy míg januárban csak 119 török folyamodott menedékjogért, addig novemberben már 702 volt ez a szám. Egész 2016 folyamán pedig több mint 5 ezer török állampolgár kérte a német hatóságoktól, hogy fogadják be, mert hazájában üldözésnek van kitéve. Egy évvel korábban kevesebb mint 1800-an voltak.

Elsősorban kurdok folyamodnak menedékjogért, miután néhány évnyi béke után gyakorlatilag újraindult a háború a kurd fegyveres csoportok és a török hatóságok között, és a puccs is eléggé megtépázta az állam és az ország legnagyobb etnikai kisebbségének viszonyát. 

De az utóbbi időben több magasabb rangú tisztviselő, diplomata is dezertált Törökországból a puccs utáni brutális megtorlókampány miatt, amely során több tízezer embert távolítottak el az államigazgatásból, az oktatásból és a médiából a keménykezű Recep Tayyip Erdogan elnök emberei.

Rovatok