Index Vakbarát Hírportál

Kevés volt az üzemanyag, a gép túlterhelt volt

2016. december 26., hétfő 21:18

A pilótai hibái, de amellett a légitársaság és a bolíviai felügyelet is felelős azért a novemberi légikatasztrófáért, amiben 71-en, köztük a brazil Chapecoense futballcsapat 19 játékosa meghalt, jelentették be a kolumbiai légügyi hatóságok. Az előzetes vizsgálat szerint emberi hibák okozták a tragédiát.

A bolíviai székhelyű LaMia légitársaság járata november 28-án zuhant le Medellin közelében. A repülőn utazott a brazil Chapecoense labdarúgócsapata is a Copa Sudamericana döntőjére. A katasztrófát hatan élték túl, köztük három labdarúgó.

Azt már korábban is tudni lehetett a gép fekete doboza alapján, hogy a pilóta, Miguel Quiroga azt üzente az irányítótoronynak, hogy kifogyott az üzemanyaga. A hatóságok szerint a kapitány teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a tartalék üzemanyagra vonatkozó nemzetközi előírásokat. Ezek alapján a gépnek még legalább 30 percre elegendő üzemanyaggal kell rendelkeznie, miután elérte úti célját. Emellett a pilóta túl későn jelentette a hajtómű üzemanyaghiányból adódó hibáit.

Nem technikai tényezők, hanem emberi hibák játszottak szerepet a balesetben

– mondta a Reuters szerint Freddy Bonilla, Kolumbiai légi biztonsági minisztere. Hozzátette, hogy az üzemanyaghiány mellett a gép közel 400 kilogrammal túllépte a megengedett súlyhatárát, és nem repülhetett volna olyan magasságon, ahol az útvonal vezetett.

A kolumbiai vizsgálat előzetes megállapításai egybevágnak a bolíviai hatóságok nyomozásával is, ott múlt héten a LaMiát és a pilótát közvetlenül felelősnek tartották a tragédiáért. Miguel Quiroga pilóta egyébként a légitársaság társtulajdonosa is volt.

Gustavo Vargas Gamboát, a LaMia vezetőjét december elején két munkatársával együtt őrizetbe vették. A férfi fiát, Gustavo Vargas Villegast azzal a gyanúval vették őrizetbe, hogy a bolíviai légügyi hatóság volt tisztviselőjeként visszaélt befolyásával, és elintézhette, hogy a gép megkapja a szükséges engedélyeket.

Vádat emeltek a LaMia egy másik társtulajdonosa ellen is, akit azonban nem találnak. Emellett egy légiirányítót is keresnek a hatóságok, ő Bolíviába szökött a gép lezuhanása után, azóta pedig Brazíliában próbál menedékjogot kapni.

A bolíviai hatóságok szerint egyedi eset volt a gép lezuhanása, de a kormány felgyorsítja az új biztonsági eljárásokra vonatkozó javaslatok elfogadását, írja a Reuters.

Rovatok