Index Vakbarát Hírportál

Amerikába menekülne az első afgán pilótanő

2016. december 27., kedd 11:35

Az amerikai média szerint menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az Egyesült Államokban Niloofar Rahmani, aki három évvel ezelőtt az első női pilóta lett az afgán légierőnél. A 25 éves nő az apja álmát beteljesítve nők százezreinek a példaképévé vált, de hazájában pokollá tették az életét a sorozatosan érkező életveszélyes fenyegetések és az, hogy a felettesei sem álltak ki mellette.

Rahmani ügyvédje, Kimberly Motley a CNN-nek azt nyilatkozna: ha ügyfele hazatérne Afganisztánba, veszélyben érezné magát. A kérelme egyelőre elbírálás alatt áll.

Csütörtökön kellett volna visszautaznia Afganisztánba, miután véget ért az Egyesült Államokban a 15 hónapos kiképzés, amelyen részt vett, írta a New York Times. Azt mondta: továbbra is katonai pilóta szeretne lenni, de már nem a saját országa zászlaja alatt. A menedékkérelmet még a nyáron benyújtotta, és reméli, hogy egy napon majd csatlakozhat az amerikai légierőhöz.

Az afgán védelmi minisztérium szóvivője a hírre úgy reagált az AFP hírügynökségnek, hogy felelőtlen és váratlan volt, amit Rahmani mondott, a nő elárulta a hazáját, és ez szégyen. Szerinte a pilótanő hazudik az őt ért támadásokról.

A védelmi minisztérium nem vitatta a menedékjogkérés megtörténtének tényét. Közben viszont - vette észre az MTI - egy afgán televízió, a Tolo egy - állítólag Rahmani által írt - levélre hivatkozva azt állítja, hogy a pilótanő nem is kért menedéket az Egyesült Államoktól, nagyon sajnálja a félreértést, és bocsánatot kér miatt a kollégáitól.

Rovatok