Index Vakbarát Hírportál

Mérgezés vagy bombázás? Vízháború Damaszkusznál

2016. december 27., kedd 18:33

A vártnál gyorsabban foglalhatják el a Kalifátus fővárosát

A Közel-Kelet vízháztartásának egyik legfontosabb építményéhez közelednek a kurdok által vezetett, de arab és türkmén milíciákat is magába foglaló koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) csapatai. Az Eufrátesz Haragja fedőnévre keresztelt hadművelet déli-délkeleti irányban halad a Kalifátus fővárosa, Rakka felé, és kedden a előőrsök megközelítették a Tabka városa melletti óriási, 4500 méter hosszú és 60 méter magas duzzasztógátat. A mesterséges Aszad-tó kialakulását előidéző gát 1973-as elkészülte óta nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ennek ellenére

annyira fontos szerepe van az energiatermelésben és a termőföldek öntözésében, hogy amikor javítani kell, leáll a környékén a polgárháború.

A hírt közlő SDF-szóvivő szerint a koalíció csapatai 1300 négyzetkilométer területet foglaltak el az elmúlt tíz napban, ezzel jelentősen túlteljesítették az előzetes ütemtervet. A sikerben nagy szerepe volt az amerikai légitámogatásnak, illetve az általuk szállított páncéltörő fegyvereknek, melyek segítségével sikerült több robbanóanyaggal megtömött dzsihadista páncélozott járművet (VBIED) kilőni. Az SDF szóvivője kiemelte az IS ellen harcoló, mintegy 500 amerikai kommandós szerepét is, akik

vállvetve küzdenek a helyi milíciákkal.

Az SDF amerikai támogatása miatt nagyon neheztel Obamáékra a Szíriában a kurdok önállósága ellen is harcoló Törökország; Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden bejelentette, "bizonyítékokkal rendelkezik" arról, hogy az amerikai kormány iszlamista és kurd terroristákat támogatott (a kurdokkal kapcsolatban az a fonák helyzet áll fenn, hogy törökországi szervezetüket az USA terroristának bélyegzi, a PKK szíriai testvérszervezetével viszont szoros szövetségben harcol).

A miniszterelnök is elismerte, Irakban megakadtak

Irakban, az IS elleni offenzíva másik fő csapásiránya viszont már pár hete megrekedt, és Haider al-Abádi iraki miniszterelnök keddi nyilatkozata szerint idén már nincs esély Moszul bevételére. Al-abádi korábban 2016 végére ígérte a második legnagyobb iraki város bevételét, de most három hónap türelmet kért. A miniszterelnök a civilek védelmével magyarázta a lassúbb tempót; ugyanis

Moszul lakói ahelyett, hogy a várakozások szerint elmenekültek volna, inkább az otthonaikban maradtak.

A város visszafoglalására több mint két hónapja indított hadműveletben az iraki kormányerőknek sikerült Moszul egynegyedét ellenőrzésük alá vonniuk. A lassú előrenyomulást egyébként már a város megszökött lakói is megjósolták nekünk, amikor a helyszínen jártunk.

Decemberben viszont beiktattak egy tervezett műveleti szünetet, és úgy tűnik, ez a szünet az IS-nek sem jött rosszul. (MTI)

Milliók vízellátása forog kockán Damaszkusznál

A polgárháború Aleppó elfoglalása után sem szünetel; a kormánycsapatok kedden is folytatták a Damaszkusztól nyugatra fekvő Barada-völgy elleni, pénteken megkezdett offenzívát. A fővárostól 18 kilométerre lévő Barada-völgy 10 települését, mintegy 100 ezer lakossal a kormány elitcsapatai és a Hezbollah síita elitkatonái tartják ellenőrzésük alatt, de az odavezető utakat évek óta ellenzéki csapatok zárják el. Az Aleppó után felszabadult légierő bevetésével ezt a gyűrűt akarják áttörni az Aszad-rezsim erői, ami azzal járt, hogy sikerült lerombolni a helyi vízátemelő állomást, ami azért is problémás, mivel a környékről látják el ivóvízzel a milliós Damaszkuszt.

Az elmúlt évek során kialakult az a gyakorlat, hogy a több frakción keresztülmenő vízhálózatot senki nem bántja (ez persze nem jelentette azt, hogy néha nem zárta volna el zsarolásképp valamelyik hadúr). A kormány viszont most azzal vádolja az ellenzéket, hogy gázolajjal szennyezte az ivóvizet, ezért el kellett zárni a vezetéket. Ellenzéki források szerint viszont ennek semmi értelme nem lenne, hiszen az ő emberik is pontosan ugyanazt a vizet isszák, mint a kormány területein, és a vízhiányt pont az okozza, hogy a légicsapások megrongálták a vezetékeket. (Reuters)

Rovatok