Index Vakbarát Hírportál

Amri neve idén hétszer is felmerült a német terrorelhárításnál

2016. december 29., csütörtök 12:09 | aznap frissítve

A berlini karácsonyi vásár elleni kamionos terrortámadást végrehajtó Anis Amri neve 2016-ban hét alkalommal is szóba került a német terrorelhárítási központban, értesült a Süddeutsche Zeitung.

A lap, illetve a NDR és a WDR információi szerint a legalább 40 tartományi és a szövetségi hatóságok munkáját összehangoló Közös Terrorelhárítási Központ (GTAZ) megbeszélésein 2016 februárja és novembere között legalább hétszer felmerült a tunéziai Anis Amri neve.  

A december 19-i terrortámadás előtt öt nappal keletkezett hivatalos iratokban szerepel Amri előéletének és "fejlődésének" leírása. Az iratok szerint a férfi már februárban klapcsolatot keresett az Iszlám állammal, és öngyilkos merénylőnek ajánlkozott. Azt is tudták róla, hogy az interneten csőbomba, robbanóanyagok, köztük TNT előállításával kapcsolatos információkat keresett. 

Legalább kétszer vitatkoztak a terrorelhárítási központ ülésein arról, hogy Amri vajon konkrét merénylet elkövetésére készül-e Németországban. Korábbi információk szerint Amri megfigyelését szeptemberben leállították, decemberben pedig eltűnt a szolgálatok látóköréből

A Spiegel arról ír, hogy a duisburgi ügyészség idén áprilisban csalás miatt indított eljárást Anis Amri ellen, miután a 24 éves férfi 2015 novemberében rövid ideig jogosulatlanul vett fel szociális juttatásokat.  

Anis Amri megölt tizenkét embert és sokakat megsebesített, amikor december 19-én egy lopott kamionnal egy karácsonyi vásárba hajtott a német fővárosban. Múlt péntekre virradóra lőtték le egy rendőri ellenőrzés közben Sesto San Giovanniban, miután négy napon át körözték Európa-szerte.

Rovatok