Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea tudni szeretné, milyen őrült kommunista diktátorról beszélt Szijjártó Péter

2016. december 29., csütörtök 12:26 | aznap frissítve

Észak-Korea magyarázatot kér Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szöuli nyilatkozatával kapcsolatban.

A magyar külügyminiszter  december 16-án az MTI-nek a szöuli látogatásáról beszámolva azt mondta:  ma az Iszlám Állam mellett az jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést a világra, ha  az észak-koreai diktátor atomfegyver kifejlesztésére vonatkozó tervei sikeresek lesznek. Szijjártó megfogalmazása szerint  a helyzet az, hogy

Észak-Koreát egy őrült kommunista diktátor vezeti, aki veszélyt jelent az egész világra.

Szijjártó szerint Észak-Korea mindent megtesz azért, hogy nukleáris fegyvert fejlesszen ki, és csak az idén huszonnégy rakétakísérletet hajtott végre.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság bécsi, Magyarországra akkreditált nagykövetsége magyarázatot kért minderről Magyarország bécsi nagykövetségétől. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közlemény szerint a szaktárca szóbeli jegyzékben arról tájékoztatta a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nagykövetségét, hogy a december 16-i MTI-tudósítás pontosan tükrözi Szijjártó Péter nézeteit.

A KKM csütörtöki közleménye hangsúlyozza: Magyarország olyan ország, amely beható és zord történelmi tapasztalattal rendelkezik a kommunista vezetés atrocitásairól, tisztában van a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság állampolgárainak helyzetével. Magyarországot mélyen aggasztja a hatalmas gyötrelmeket okozó elnyomó politikai rendszer, amely Észak-Koreában több millió állampolgár életét keseríti meg.

Magyarország teljes mértékben elítéli és a leghatározottabb aggályait fejezi ki a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nukleáris programjával kapcsolatban, amely nemcsak a Koreai-félsziget békéjét veszélyezteti, hanem az egész régió stabilitását is, olvasható a közleményben. Magyarország mint az Európai Unió tagországa új, szigorúbb szankciókat és a meglévők teljes körű végrehajtását sürgeti annak elérése érdekében, hogy elviselhetetlen állapot alakuljon ki az elnyomó észak-koreai rezsim számára.

Rovatok