Index Vakbarát Hírportál

Helikopter és korrupció: a Fülöp-szigeteki elnöknek erről valami egészen más jut az eszébe

2016. december 29., csütörtök 08:00 | aznap frissítve

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök kegyetlen büntetéssel fenyegette meg azokat az állami hivatalnokokat, akik meglopják az államot és korrupción érik őket.

Akit korrupción érnek, azt felviszem a helikopteremmel Manila fölé, és kilököm a gépből

- mondta Duterte egy keddi beszédében, amit az országon végigsöprő egyik tájfun áldozatainak emlékére mondott. Az erről készült videó az elnöki hivatal honlapján jelent meg csütörtökön. Az elnök korábban sem válogatta meg szavait, most meg főleg nem:

Igen, ezt fogom tenni. Ezt már korábban is megcsináltam, és újra megteszem.

Az államfő azt mondta, egyszer egy nemi erőszakkal és gyilkossággal gyanúsított kínai férfit dobott ki egy helikopterből, és ezt gondolkodás nélkül most is újra megtenné. Arról nem szólt, hogy pontosan mikor is történt a gyilkosság. Szóvivője, Ernesto Abella erről később csak annyit mondott, "maradjunk annyiban, hogy ez egy városi legenda".

Duterte korábban már kérkedett azzal, hogy embert ölt. Nemrég azt állította, hogy polgármesterként saját kezűleg is végzett néhány bűnözővel, hogy ezzel is motiválja halálbrigádjait.

A Fülöp-szigeteken egy bizottság már vizsgálja Duterte kijelentéseinek valóságtartalmát. Duterte eddig hol tagadta, hol elismerte, hogy davaói polgármestersége idején ő irányította a kábítószer-használók és kábítószer-terjesztők ellen a városban fellépő és több mint ezer ember életét kioltó halálosztagokat. 

Rovatok