Index Vakbarát Hírportál

Újra támadja Irak Moszult

2016. december 29., csütörtök 14:42

Az iraki hadsereg újraindította csütörtökön az Iszlám Állam utolsó helyi fellegvárának számító Moszul felszabadítását célzó offenzívát. A művelet célja az észak-iraki nagyváros - Ninive tartomány székhelye - keleti részének visszaszerzése - közölte az MTI.

A katonai akcióban a hadsereg, a terrorellenes egységek és a rendőrség vesz részt. A moszuli offenzívát kurd erők és az Egyesült Államok légiereje is támogatja. A katonai műveletek parancsnoka azt mondta, hogy a következő órák az iraki erők nagy győzelmét vetítik előre. Néhány negyedet a várost átszelő Tigris folyótól keletre korábban már sikerült bevenni.

A Moszult 2014-ben elfoglaló dzsihadisták ellen októberben indult offenzíva néhány hete a rossz időjárás és az Iszlám Állam harcosainak ellenállása miatt megakadt, de azóta már előkészítették a terepet a hadművelet folytatásához. Az előkészületek részeként lebombázták a Tigris két partját összekötő valamennyi hidat a dzsihadisták elszigetelése céljából.

Haider al-Abádi iraki kormányfő kedden azt mondta, hogy három hónapra van szükség az Iszlám Állam megsemmisítéséhez Irakban. Abádi korábban még úgya nyilatkozott, hogy Moszult 2016 végéig visszafoglalják.

Rovatok