Index Vakbarát Hírportál

Nem vihetik haza a munkát az alkalmazottak Franciaországban

2017. január 1., vasárnap 10:09

Egy mától hatályos új törvény szerint a munkáltatóknak biztosítaniuk kell az alkalmazottaknak a stresszmentes életet az irodán kívül Franciaországban - írja a DW. A törvényt azért hozták, mert kimutatták, hogy kiégéshez és sok esetben mentálhigiénés problémákhoz is vezet az állandó készenlétben levés, illetve hogy az emberek nem függetlenítik a szabadidejüket a munkaidőtől. 

A legújabb tárgyalások során az ötvennél több embert alkalmazó cégeknek biztosítani kell az alkalmazottaknak a nyugodt életet esténként, valamint hétvégenként. Van ahol automatikusan törlődni fog az email, amit munkaidőn kívül küldenek az alkalmazottaknak. 

Egy közvélemény kutatás szerint a francia lakosság egyharmadát érinti a probléma, aminek a forrása hogy a munkaerőpiacon nagy a versengés az állások miatt, és a munkavállalóknak nincs más választásuk, mint hogy éjjel-nappal elérhetőek legyenek főnökük számára, ha meg akarják tartani a munkahelyüket. 

Míg Franciaországban sokan üdvözölték a törvényt, sok szakszervezet szerint alapvető hiányossága, hogy nem tartalmazza a szankciókat, amelyet azokkal a cégekkel szemben vezetnek be, akik nem tartják be a törvényt. 

Rovatok