Index Vakbarát Hírportál

Legalább 39-en meghaltak a szilveszteri isztambuli terrortámadásban

2017. január 1., vasárnap 01:01 | aznap frissítve

Fegyveres támadás ért helyi idő szerint vasárnap egy isztambuli éjszakai klubot; sokan megsebesültek – jelentette a BBC. A merénylet helyi idő szerint hajnali fél kettő körül történt. Az itv.com szerint mikulásnak álcázott támadó a szórakozóhelyhez érve lelőtt egy rendőrt és egy civilt  majd belépett a klubba és azonnal tüzet nyitott. Az első hírekben még két merénylő szerepelt, de azóta magányos merénylőről van szó, a török államfő pedig tagadta, hogy mikulásjelmezben lett volna. A fegyverről a helyi források úgy tudják, egy gépkarabély lehetett.  

A merénylet a Reina klubban, egy jónevű, a város európai felén, a Boszporusz partján lévő szórakozóhelyen történt (sokan ennek köszönhetik, hogy megúszták a merényletet, ugyanis ki tudtak ugrani a vízbe a bárból). A támadásról ebben a rövid videóban látható részlet (ide kattintva pedig egy török tévétársaság Facebook-live adását követhetik nyomon, természetesen törökül).

A helyszíni felvételeken sok mentőautót látni, és azt, hogy a klub környéki utcákban több páncélozott rendőrségi jármű várakozik. A helyet a rendőrök hermetikusan elkerítették.

Felvételek az isztambuli támadásól

Az első hírekben az szerepelt, hogy több tucat sebesült van, ám a Guardian magyar idő szerint reggel hétkor már legalább 39 halottról és minimum 69 sebesültről számolt be. Négyük állapota súlyos. A török belügyminisztérium jelentése szerint a halottak és sebesültek többsége észak-afrikai és közel-keleti országok állampolgára. 

Huszonegy halálos áldozatot sikerült vasárnap délig azonosítani, közöttük legalább 15 külföldi van: szaúdi, jordániai, tunéziai, marokkói, libanoni, líbiai, izraeli, indiai állampolgárok, illetve egy belga-török kettős állampolgár. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) eddigi információi szerint nincs magyar érintettje a terrorcselekménynek.

A török hatóságok vasárnap este tették közé a feltételezett merénylő fényképét, akiről egyelőre csak annyit tudni, hogy feltehetőleg afganisztáni, csecsen vagy a Hszincsiang-ujgur autonóm területről származik.

A konzuli szolgálat adatai alapján a hétvégén 82 magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért Isztambulban és környékén. Velük a magyar konzulok folyamatosan próbálják felvenni a kapcsolatot. A főkonzulátus ügyeleti telefonszámára mostanáig egy hívás érkezett, ebben az esetben tisztázódott, hogy a keresett ember jól van, nem tartózkodott a szórakozóhelyen. A KKM a közleményben megadta az isztambuli főkonzulátus ügyeleti számát, amelyen segítség kérhető: 00-90-533-375-8715.

11 hónapon belül ez a nyolcadik halálos terrortámadás

Törökországban tavaly hat halálos merénylet volt. A szomorú sorozat februárban kezdődött, amikor Ankarában katonai konvojt ért támadás, ebben 28-an meghaltak. Kevesebb, mint egy hónap múlva, március 13-án kurd öngyilkos merénylők autóba rejtett bombával 37 embert öltek meg, szintén Ankarában.

Júniusban az Iszlám Állam fegyveresei az isztambuli Atatürk reptéren 41 embert öltek meg. Júliusban a török hadsereg egy bázisát rohanták meg kurd harcosok, augusztusban az ISIS bombatámadásában egy esküvőn 30 ember halt meg, míg decemberben az isztambuli Besiktas-stadionnál történt merénylet 44 áldozata volt; ezt ismét a kurdok vállalták magukra. A sort az orosz nagykövet meggyilkolása zárta másfél héttel ezelőtt.

Az első hírekben a helyi média és a BBC is két elkövetőről tett említést, valamint arról, hogy az egyik támadó még mindig benn van a bár épületében. A város kormányzója, Vasip Sahin azonban magyar idő szerint nem sokkal hajnali kettő előtt adott nyilatkozatában egy támadóról beszélt; őt egyelőre nem sikerült azonosítani. A merényletet a kormányzó terrortámadásnak minősítette. 

A Dogan török sajtóügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint a támadó vagy támadók arabul kiabáltak. Eddig senki sem vállalta magára a vérengzést, az elkövetők kiléte és sorsa ismeretlen, nem tudni, hogy lelőtték, elfogták őket vagy elmenekültek. Binali Yildirim török kormányfő sajtótájékoztatóján elmondta: elképzelhető, hogy a támadó a helyszínen hagyta a fegyverét, és a kialakult zűrzavart kihasználva el tudott menekülni, írja az MTI.

A környéket a rendőrség két kilométeres körzetben lezárta, és hajsza indult a városban a tettes kézre kerítése érdekében.

A török NTV csatornára hivatkozva a BBC arról ír, hogy a klubban több százan szórakoztak a támadás idején. Az ITV szerint öt-hatszáz vendég volt a bárban, az MTI török források alapján nyolc-kilencszáz vendégről ír. A lövöldözés 10-15 percen át tarthatott, nyilatkozta az NTV-nek egy szemtanú, aki szerint az elkövető 50-60 lövést adhatott le. Az egyelőre nem tisztázott, hogyan menekült el, de a jelmezt minden bizonnyal levette magáról - már ha volt rajta egyáltalán.

Isztambulban, ahogy a többi török nagyvárosban is, fokozott készültségben voltak a rendőri erők: szilveszter éjszaka 17 ezer rendőr volt szolgálatban, írja a BBC. Szombaton a török biztonsági szervek egy különleges akció során már őrizetbe vették az Iszlám Állam nyolc tagját.

A hírügynökség értesülései szerint az őrizetbe vett iszlamistákat azzal gyanúsítják, hogy szilveszter éjszakáján készültek merényletekre. Az még nem derült ki, hogy a terrortámadásokat hol és milyen célpontok ellen akarták végrehajtani, és egyelőre azt sem tudni, hogy az isztambuli támadó kapcsolatban állhatott-e az Ankarában elfogott terroristagyanús személyekkel.

Rovatok