Index Vakbarát Hírportál

Nafri: új német szó született a balhés menekültekre, botrány is lett belőle

2017. január 2., hétfő 17:48 | aznap frissítve

2017. január elsején új német szó született, és rögtön jó nagy botrány is lett belőle. Az új német szó a

Nafri

Ezt a szót a kölni rendőrség használta egy Twitter üzenetben, amiben ezt írta:

A pályaudvarnál jelenleg több száz nafrit vizsgálnak át.

#PolizeiNRW #Silvester2016 #SicherInKöln: Am HBF werden derzeit mehrere Hundert Nafris überprüft. Infos folgen. https://t.co/VYMQuT6B7u pic.twitter.com/cCVVdRwr9D

— Polizei NRW K (@polizei_nrw_k) 2016. december 31.

Ha még most sem sejti, mit jelenti a nafri, eláruljuk: a csoportokba verődve járó, agresszív, balhés, észak-afrikai fiatalokat (Nordafrikaner). Ők azok, akik a tavalyi kölni szilveszteren a tömeges molesztálások, lopások és rablások nagy részét elkövették.  

A kifejezés használata ellen elsősorban baloldali politikusok szólaltak fel. Christopher Lauer, korábban a Kalózpárt, most a Német Szociáldamokrata Párt (SPD) képviselője szerint ez a kifejezés súlyosan lealacsonyító, általánosító, és egy egész népcsoportot megbélyegez szimplán az oda tartozók kinézete alapján. Korábban már Simone Peter, a Zöldpárt vezetője is etnikai profilalkotással vádolta meg a rendőrőket, akik szerinte az emberek kinézete alapján igazoltatnak az utcákon. 

Jürgen Mathies, a kölni rendőrség vezetője azt mondta: ezt az általa is szerencsétlennek tartott kifejezést csak a Twitteren használták, ahol takarékoskodni kell a karakterekkel, a hivatalos belső rendőrségi kommunikációban nem alkalmazzák ezt a rövidítést. A rendőrkapitány szerint igyekeznek találni az észak-afrikai térségből érkezett bűnelkövetők megnevezésére egy megfelelő fogalmat, de természetesen nem gondolják azt, hogy minden onnan érkező ember bűnöző.

A tavalyi kölni események után idén szilveszterkor nagyon nagy kihívást jelentett a rendőrségnek az utcai szórakozás kordában tartása. És volt is dolguk bőven. Köln belvárosába most is csapatostul érkeztek észak-afrikai fiatalok, akiknek a rendőrségi jelentések szerint kezdettől agresszív volt a fellépése.

A különböző irányokból érkező csapatok nagyon hamar megpróbáltak egységes, több mint ezer fős tömeggé összeállni a kölni dóm környékén, ahogy tavaly, ezt azonban a rendőrség most határozott fellépéssel, sikeresen akadályozta meg. A teret körbekordonozták és oda csak szigorú ellenőrzés után lehetett bejutni.

Mindehhez a tavalyihoz képest tízszer annyi (!) rendőrt, 1500 járőrt vezényeltek az utcákra szilveszter este. De a rend fenntartásához ez sem volt elég. A kölni rendőrkapitány szerint erősítésre lett volna szükség: ezeket a feladatokat csak Kölnben legalább 1700 emberrel lehetett volna rendesen ellátni.

A német lapok szerint a tét óriási volt: az államnak a tavalyi kölni botrány vagy a berlini karácsonyi vásár ellen elkövetett terrortámadás után bizonyítania kellett, hogy képes megvédeni polgárai biztonságát. Ez végül nagyrészt sikerült is. Bár az idei az idei szilveszteren veszélyt jelentő tömeg nagy része tényleg észak-afrikai volt, a csoportos utcai erőszak Németországban sem csak az ő védjegyük: ugyanezt teszik a német szélsőbaloldaliak, a szélsőjobboldaliak vagy a futballhuligánok is, írja a Welt. 

Rovatok