Index Vakbarát Hírportál

Amerikának nem kell félnie az észak-koreai atomtól Trump szerint

2017. január 3., kedd 08:31

Trump szerint Észak-Koreának nem lesz olyan nukleáris fegyvere, amivel elérhetné Amerikát. „Észak-Korea a minap kijelentette, hogy végső szakaszába érkezett egy, az Egyesült Államok részeit elérni képes nukleáris fegyver kifejlesztése. Ez nem fog bekövetkezni” – tweetelte Trump.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető harcias újévi beszédében azt állította, hogy végső szakaszukba érkeztek egy interkontinentális ballisztikus rakéta indításának előkészületei, azt azonban nem mondta egyértelműen, hogy küszöbön állna egy ilyen kísérleti indítás.

Észak-Korea tavaly két földalatti atomrobbantást és 22 rakétakísérletet hajtott végre, figyelmen kívül hagyva az ENSZ Biztonsági Tanácsának azokat a határozatait, amelyek megtiltották nekik ezeknek a kísérleteknek a folytatását. Phenjan ezeket a határozatokat nem ismeri el, és arra hivatkozik, hogy Washington ellenséges politikájával szemben minden joga megvan védelmi képességének erősítésére.

A phenjani kommunista rezsim fegyverkezési törekvéseinek megfékezése érdekében sokak szerint az ország legfőbb szövetségesének, Kínának kéne latba vetnie befolyását. Az Észak-Koreával folytatott együttműködésből jelentős haszonra szert tevő pekingi vezetés azonban vonakodik attól, hogy nyíltan nyomást gyakoroljon Phenjanra – írja az MTI.

Nem világos, hogy a megválasztott amerikai elnök arra gondolt-e, hogy megfékezi Észak-Koreát, vagy egyszerűen csak kétségbe vonta a kelet-ázsiai ország képességeit. Munkatársai egyelőre nem reagáltak a tisztázó célú kérdésekre.

Trump egy másik Twitter-bejegyzésben éppen Kínát bírálta:

Kína hatalmas mennyiségű pénzt és vagyont visz ki az Egyesült Államokból egy teljességgel egyoldalú kereskedelem révén, de Észak-Koreával kapcsolatban nem segítene. Kedves!

Rovatok