Index Vakbarát Hírportál

Több részlet is kiderült a ceglédi vonatbalesetről

2017. január 3., kedd 19:07

Hétfő este alacsony sebességgel összeütközött egy személyvonat és egy InterCity Cegléd és Ceglédbercel között. A baleset okát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezete (KBSZ) vizsgálja, írta az MTI.  Az ütközés során négy ember könnyebben, egy pedig súlyosan megsérült.

A közleményben balesetről több részletet is elárult a szervezet. A személyvonat műszaki okok miatt a Budai út megállóhelyen leállt. A forgalom lebonyolításáért felelős személyzet ekkor úgy döntött, hogy a személyvonat mögött érkező InterCity tolja be a másikat a 6,5 kilométerre lévő Cegléd állomásra.

Mindkét mozdonyvezető olyan üzemmódba kapcsolta az úgynevezett "vonatbefolyásoló berendezést", hogy a vonat maximum 40 kilométeres sebességgel mehessen, majd az InterCity el kezdte tolni a a személyvonatot.

700 méter után az IC lassított az enyhén lejtős pálya miatt, a személyvonat pedig próbálta tartani a 40 kilométer/órás sebességet. Ez azonban nem sikerült, a "vonatbefolyásoló berendezés" pedig bekapcsolta a vészféket. Ezután már hiába próbált meg fékezni az InterCity, 33 kilométer/órás sebességgel nekiütközött a fékezés miatt már csak körülbelül 13 kilométer/órás sebességgel haladó személyvonatnak.

A KBSZ közleménye szerint, amennyiben a vizsgálat eredményei indokolják, biztonsági ajánlásokat fognak adni a hasonló balesetek megelőzése érdekében.

Rovatok