Index Vakbarát Hírportál

Assange: Nem az orosz kormány hekkelte meg a demokratákat

2017. január 4., szerda 12:08

Julian Assange Londonban adott exkluzív interjút a Fox televíziónak. Ebben tagadta, hogy az amerikai elnökválasztási kampányban a Wikileaks által nyilvánosságra hozott dokumentumok orosz kormányzati szervektől származnának, írja a TIME.

A Wikileaks az elnökválasztási kampány idején több mint ötvenezer elektronikus levelet hozott nyilvánosságra, amelyekben a Demokrata Párt különböző szervezeteitől loptak el majd szivárogtatott ki érzékeny tartalmú emaileket. A nyilvánosságra hozott dokumentumok biztosan ártottak Hillary Clinton kampányának, aki Obama elnökhöz hasonlóan az oroszokat okolta, szerintük a Kreml avatkozott be az amerikai belpolitikába.

Korábban az amerikai belügyminisztérium és az amerikai hírszerzést összefogó Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság közös közleményt adott ki arról, hogy az orosz kormány áll a hekkelések mögött. Ugyanezt mondta több különböző hírszerzési és kiberbiztonsági forrás is.

Assange ezekre is reagált, az MTI szemléje szerint bírálta az amerikai hatóságokat amiért az oroszokat teszik felelőssé a kíbertámadásokért, kritizálta az amerikai sajtómunkásokat, akik szerinte a kampányban, a kiszivárogtatott e-mailekről szóló híradásokkal és elfogult elemzésekkel "etikai korrupcióról" tettek tanúbizonyságot, és éles bírálatokat fogalmazott meg a demokrata politikusokról is, akik szerinte pusztán "bután manővereztek", amikor azért bírálták őt és honlapját, mert adatokat és dokumentumokat hozott nyilvánosságra.

Rovatok