Index Vakbarát Hírportál

Egy mexikói szenátornő brutális összeverése a nők elleni erőszakra irányította a figyelmet

2017. január 4., szerda 23:59

Az áldozat ráadásul egy olimpiai ezüstérmes egykori futónő volt, de a Twitteren mégis a nőverést dicsőítő, kárörvendő hashtag terjedését hozta maga után.

A most 39 éves Ana Gabriela Guevara még 2004-ben szerzett ezüstérmet Athénban 400 méteren, 2012-ben pedig beválasztották a mexikói szenátusba. Tavaly decemberben aztán kórházba került, miután előbb elütötte egy autó a motorbiciklijével utazó nőt, majd az autóból kiszálló négy férfi brutálisan összeverte.

Guevara szerint szándékosan ütötték el, de nem azért, mert felismerték volna, hanem csak mert nő volt és motorozott. A támadói a fejét és a bordáit ütötték és rugdosták, olyan erővel, hogy végül az arcán egy lemezzel kellett pótolni egy csontot, melynek a helye meg is fog maradni. 

A műtét utáni fotóját Guevara a #bastadeviolence azaz "elég az erőszakból" hashtaggel osztotta meg a Twitteren, utalva arra, hogy a nők elleni erőszak még mindig komoly probléma Mexikóban, ahol az ENSZ adatai szerint naponta átlag hat nőt ölnek meg.

Csakhogy rögtön utána válaszul egy másik hashtag, a #GolpearMujeresEsFelicidad (kb. nőket verni boldogság) is terjedni kezdett , és hetekig az egyik legnépszerűbb hashtag volt a Twitteren, ahol komoly viták követték a feltűnését, Guevara pedig azt ígérte, tovább küzd majd az erőszak ellen.

A rendőrség közben továbbra is nyomoz a bűnügyben, melynek fő gyanúsítottja egy szabadnapos rendőr. 

Rovatok