Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztettet kaptak a metrón egy fekete férfival erőszakoskodó angol huligánok

2017. január 4., szerda 19:55

A négy Chelsea-szurkoló két éve februárban lökdöste le a férfit a párizsi metróról, és közben rasszista rigmusokat énekeltek.

Az eset a Paris Saint-Germain-Chelsea Bajnokok Ligája-meccs előtt történt közel két éve Párizsban, ahová sokan elkísérték az angol csapatot. 

A négy Chelsea-szurkolót kedden egy francia bíróság bűnösnek mondta ki, és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, továbbá összesen tízezer eurós kártérítést is fizetniük kell az áldozatnak.

A vádlottak közül ketten - a 22 éves Joshua Parsons (a fenti képen) és a 25 éves James Fairbairn - sikertelenül próbálták meggyőzni a bíróságot arról, hogy nem rasszista indíttatásból cselekedtek, a két másikat (a 27 éves William Simpsont és az 52 éves egykori rendőrt, Richard Barklie-t) távollétükben ítélték el.

Az eset a Richelieu-Drouot megállóban történt, és miután egy másik utas felvette a mobiljával, a videó bejárta az európai sajtót. A videón nemcsak az látszik, ahogy lelökdösik a metróról a mauritániai származású Souleymane Syllát, de az is hallatszik, ahogy a Chelsea-szurkolók azt éneklik: "Rasszisták vagyunk, mert így jó nekünk". 

Az AFP beszámolója szerint Parsons a tárgyaláson bocsánatot kért Syllától, de hangsúlyozta, hogy a támadásban a rasszizmus nem játszott szerepet. Parsonst Simpsonnal és Barklie-val együtt örökre ki is tiltották az összes brit futballstadionból.

Rovatok