Index Vakbarát Hírportál

Újabb tunéziai gyanúsítottat vettek őrizetbe a berlini merénylettel összefüggésben

2017. január 4., szerda 17:17

A német ügyészség most vizsgálja, hogy a férfi játszott-e valamilyen szerepet a karácsonyi vásáron elkövetett támadásban.

Őrizetbe vettek a német hatóságok egy 26 éves tunéziai férfit a december 19-én Berlinben elkövetett kamionos támadással összefüggésben - idézte szerdán a német szövetségi legfőbb ügyészség szóvivőjét az MTI.

A férfi a hatóságok információi szerint Anis Amrival, a merénylet elkövetőjével vacsorázott a támadást megelőző este.

Frauke Köhler, az ügyészség szóvivője azt is elmondta, a hatóságok azt vizsgálják, hogy tudomása volt-e valakinek arról, hogy Amri konkrétan mire készült, illetve volt-e az elkövetőnek segítője.

Frauke Köhler elmondta, hogy Amri - közvetlenül a támadás - után a berlini állatkert melletti pályaudvaron járt, mert látható az ottani egyik kamera felvételén. A tunéziai maga is tisztában volt vele, hogy éppen videóra veszik, mert látványosan mutatóujját a kamera felé emelte. Ez a mozdulat az Iszlám Állam tagjai által használt üdvözlési forma.

Anis Amri a támadás után Hollandiába menekült, majd Franciaországon keresztül Olaszországba ment. December 23-án hajnalban egy milánói külvárosban bukkant fel, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt. Az olasz rendőrség szerdán bejelentette: a vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy Amri a nála Milánóban megtalált fegyverrel gyilkolta meg négy nappal korábban a támadáshoz használt kamion lengyel sofőrjét egy berlini kamionparkolóban.

A berlini karácsonyi vásárt 2016. december 19-én este 8 óra után tarolta le egy lengyel rendszámú kamion. A járművet eredetileg egy lengyel sofőr vezette, őt fejlövéssel találták meg a fülkében, a valódi támadó, Anis Amri elmenekült. A kamion 12 embert ölt meg, csaknem ötvenen megsebesültek.

Rovatok