Index Vakbarát Hírportál

Dühös tüntetők vették birtokba Mexikót

2017. január 5., csütörtök 01:03

Egyre keményebben lépnek fel a tüntetők, mióta január elsejétől 20 százalékkal emelkedtek a benzinárak Mexikóban. Sok a taxis, szállító és sofőr is a tüntetők közt, akik szerte Mexikóban leállították a forgalmat az autópályákon is vagy épp kiraboltak néhány boltot. Mexikóvárosban több buszvonal sem tud közlekedni a blokádok miatt.

Már a múlt év végén is hatalmas sorok kígyóztak a benzinkutaknál, mert a nemzeti olajmonstrum, a Pemex képtelen volt kiszolgálni a kutakat. A benzinár-növekedés csak olaj volt a tűzre, az azóta kialakuló tüntetések pedig egyre erőszakosabbá válnak. Az egyik cég, ami 1800 kutat üzemeltet az országban, bejelentette, hogy kénytelen lesz bezárni kutakat, mert nem tudja garantálni a működtetésüket ilyen körülmények közt.

Az áremelkedést már nevet is kapott: ez lett gasolinazo, aminek a hátán az egyik populista elnökjelölt, Andrés Manuel López Obrador kapaszkodhat fel. Az elnökjelölt megígérte, ha 2018-ban megválasztják, jelentősen csökkenteni fogja a benzinárakat.

A jelenlegi elnöknek, Enrique Peña Nietónak nem csak emiatt fájhat a feje: közeleg Donald Trump beiktatása is, aki még mindig egy falat akar építeni az USA-Mexikó határra, valamint azzal fenyegetőzik, hogy felbontja az USA, Kanada és Mexikó közti Észak-amerikai Szabadkereskedelmi egyezményt. Mexikó pedig akkor lesz igazán nagy gondban (The Guardian).

Rovatok