Index Vakbarát Hírportál

14 különböző álneve volt a berlini merénylőnek

2017. január 6., péntek 13:11

Tizennégy különböző személyazonosságot használt a berlini merénylő, aki kamionnal hajtott egy karácsonyi vásárba, írja a BBC. A merényletben 12-en meghaltak, közel 50-en megsebesültek.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy  Anis Amrinak több álneve volt, de most a pontos számot Észak-Rajna-Vesztfália rendőrfőnöke jelentette be. Ebben a tartományban regisztrált eredetileg a tunéziai férfi, aki Olaszországból érkezve adta be menedékkérelmét Németországban. Olaszországban négy évet ült börtönben korábban. Németországban júniusban, 11 hónappal az érkezése után utasították el a menedékkérelmét.

A szövetségi hatóságokon felül Németország mind a 16 tartományának megvan a saját rendőrsége és biztonsági szolgálata. Amri a különböző személyazonosságaival számos állami juttatáshoz jutott, és az álneveit arra is felhasználta, hogy ne akadhassanak a hatóságok a nyomára.

Egyre több részlet derül ki arról a héten elfogott, 26 éves tunéziai férfiról is, aki szoros kapcsolatban állhatott Anis Amrival. Bilal A. a támadás előtti este együtt vacsorázott Amrival, írja a Bild.

Bilal A. 2015-ben Amrival együtt érkezett Németországba. Utána mindketten gyakran ingáztak a számukra kijelölt észak-rajna-vesztfáliai befogadóállomás és Berlin között. 2015 novemberében Bilal A. ellen terrorizmus gyanújával indult nyomozás, mert voltak arra utaló jelek, hogy fegyvert és robbanóanyagot akart szerezni. Már az akkori telefonlehallgatások is azt mutatták, hogy szoros kapcsolatban áll Anis Amrival. 

Bilal A.-ról kiderült, hogy hamis személyazonossággal egy berlini menekülttáborban élt. Itt fogták el szerdán. Amri itt többször is meglátogatta őt, sőt alkalmanként nála is lakott. Mindketten ugyanabba a berlini mecsetbe jártak. Sajátos módon ez a mecset közel van ahhoz a helyhez, ahol Anis Amri lelőtte azt a lengyel kamionsofőrt, akinek a járművével a tömegbe hajtott. 

Bilal A.-nak is volt kimutatható kapcsolata a Németországban betiltott, dzsihadista, szalafista közösséggel. Őrizetbe vételekor több mint tíz telefont találtak nála. A férfi ellen egyelőre csak a menekülteknek járó szociális támogatásokkal való visszaélés miatt nyomoznak. A német államügyészség szerint azonban nem kizárt, hogy fontos szerepe volt a berlini terrormerénylet megszervezésében.

Thomas de Maziere német belügyminiszter bejelentette, hogy szigorítani akarják az elutasított menedékkérőkkel szembeni bánásmódot, illetve hatékonyabban figyelnék meg a potenciális biztonsági kockázatnak tekintett embereket. Vannak olyan tervek is, hogy őrizetbe is vennék a veszélyesnek ítélt embereket. Mint megírtuk: Anis Amrit korábban megfigyelte a német terrorelhárítás. Menedékkérelmét elutasították, kitoloncolását elrendelték, de ezt adminisztratív okokból elhalasztották. Ezután követte el a merényletet Berlinben.    

Rovatok