Index Vakbarát Hírportál

Hős civilek már háromezer szexrabszolgaként tartott nőt szabadítottak ki

2017. január 7., szombat 15:08

Egy Irakban és Szíriában működő földalatti hálózat több mint háromezer szexrabszolgaként tartott jazidi nőt szabadított ki az Isis fogságából - írja az Independent. 

A Yazda nevű szervezet állítása szerint a titkos csoport kurd, keresztény, és más vallási, etnikai kisebbségekhez tartozó civilekből áll. A mentőakciókat olyan jazidik elmondására támaszkodva szervezik meg, akik rabok voltak, de már kiszabadultak, vagy rokonaikat jelenleg is fogva tartják. 

"Ha valaki hall egy lányról, akit Rakkában tartanak bezárva, akkor felhívja egy ismerősét a terepen, hátha tud találni egy helyit, aki segíthet kimenteni. Helybeli civilek próbálják kiszabadítani ezeket a nőket", magyarázta a szervezet működését Ahmed Burjus, a Yazda igazgatója. Ennél sokkal többet nem lehet tudni, és nem is lenne biztonságos kiszivárogtatni a hálózatról a küldetésük veszélyes mivolta miatt. 

A jazidik egy vallási-etnikai kisebbség, akikről az Isis fanatikusai azt gondolják, sátánimádók. Az ENSZ 2016-ban népirtásnak nyilvánította a jazidik üldözését, adataik szerint nagyjából 3500 nő jelenleg is a terrorszervezet fogságában van. Burjus úgy véli ez a szám akár magasabb is lehet. "Teljes családokat mészároltak le vagy vittek el rabszolgának, de a pontos számukat nem tudja senki, csak becsülni lehet", magyarázza. 

Tudósítónk a helyszínen járva kapott képet arról, hogy miként üldözik a jazidieket Irakban.

A Kurdisztáni Regionális Kormányzat (KRG) a múlt héten bezárta a Yazda helyi irodáját anélkül, hogy megindokolta volna ennek szükségességét, vagy közölte volna, meddig lesz zárva. Korábban a KRG illegális politikai tevékenységgel vádolta a Yazdát, amit a szervezet alaptalannak minősített. 

Rovatok