Index Vakbarát Hírportál

Mégis üzbég lehet az isztambuli merénylő

2017. január 8., vasárnap 08:19

Mégis a posztszovjet Közép-Ázsiából érkezhetett Törökországba az a férfi, aki szilveszter éjszakáján 39 embert lőtt le egy isztambuli klubban. Az angol nyelvű Daily Sabah úgy tudja, a rendőrség az üzbegisztáni Abdulgadir Masaripovot gyanúsítja a terroristával, aki továbbra is szökésben van.

Korábban már felmerült, hogy az elkövető üzbég vagy kirgiz lehet – egy kirgiz állampolgárt korábban őrizetbe is vettek, mire kiderült, csak nevében és külsejében hasonlít a 28 éves Lakhe Masrapov a gyilkosra –, majd felmerült, hogy a muzulmánok lakta kínai Ujgurföldről származik, mostanra viszont visszatértek a közép-ázsiai verzióhoz.

A a 65 embert megsebesítő, 39 ember halálát okozó férfi 180 töltényt lőtt az isztambuli ünneplőkre, hatszor cserélt tárat, mielőtt elmenekült a Reina klubból.

Hiába van egyre konkrétabb kép az elkövetőről, a török kormányfő helyettese korábban azt sem zárta ki, hogy a terrorista már el is hagyta Törökországot. Az Iszlám Állam által vállalt merényletet a gyilkos egyedül követte el, de minden bizonnyal voltak segítői az előkészítésben – vélik a török hatóságok.

Rovatok