Index Vakbarát Hírportál

A lengyeleknél durvább a hideg: újabb 12 halott

2017. január 9., hétfő 10:56 | aznap frissítve

A hétvégén újabb 12 emberéletet követelt a lengyelországi fagyos időjárás, s az utóbbi napokban a hideg ellen védekezve lakástüzekben is többen meghaltak. A rendkívüli fagyok és a szélcsend hatására fokozódó légszennyezettség miatt pedig több helyen szmogriadót hirdettek.

Amint az illetékes lengyel hatóságok közölték, szombat reggeltől vasárnapig 2, hétfő hajnalig pedig újabb 10 ember szenvedett fagyhalált. November 1-jétől már összesen 65 személy halt meg a hideg miatt.

Vasárnapra és hétfőre virradó éjjel Lengyelországban több helyen is mínusz 20 foknál is alacsonyabb volt a hőmérséklet, a szlovák határhoz közeli, kis-lengyelországi vajdaságbeli hegyi Jablonka községben pedig mínusz 37 fokra zuhant a hőmérséklet.

A hatóságok a média közvetítésével szüntelenül arra kérik a lakosokat, hogy riasszák a rendőrséget, ha rászoruló hajléktalanról, illetve veszélyeztetett idős, beteg, magányos emberekről van tudomásuk. Varsóban a rendőrség a katolikus Caritas segélyszervezet munkatársaival és önkéntes orvosokkal együtt folyamatosan ellenőrzi a terepet, meleg ételt, ruhát visz a melegedőkbe vonulni nem hajlandó hajléktalanoknak is.

Múlt csütörtöktől - amikor Lengyelországban is beálltak a rendkívüli fagyok - a tűzoltóságot másfél ezer alkalommal riasztották lakástüzek miatt, melyekben 12-en veszítették életüket, és 50-en megsérültek. 

Varsóban, Krakkóban, a közép-lengyelországi Kielcében, valamint a sziléziai vajdaság nagy részében a fagyok és a szélcsend miatt a szálló por koncentrációja többszörösen meghaladta a riasztási küszöbértéket, ezért szmogriadót rendeltek el. A gépkocsivezetőket arra kérték, hogy inkább a közösségi közlekedést használják, amely több településen hétfőn ingyenes.

Szerbiában is kemény a tél

Szerbia déli részén több települést is elvágott a külvilágtól a hó, hétfőig több mint 120 embert kellett kimenekíteni a falvakból, ahol a hótorlaszok elérték a háromméteres magasságot is. Hétfőn a leghidegebb a nyugat-szerbiai Pester-fennsíkon volt, ahol reggel mínusz 33 Celsius-fokot mértek.

A hóátfúvások az ország központi és déli részén fennakadásokat okoztak a forgalomban, jelenleg azonban az utak nagy többsége járható. A belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott osztálya és az útfenntartó vállalatok azonban mindenkit arra kértek, csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges. 

A szerb közlekedési minisztérium vasárnap betiltotta a hajóforgalmat a Duna szerbiai szakaszán a nagyobb, összefüggő jégfelületek kialakulása miatt. A leállítás a teher- és utasszállító hajókra, valamint a csónakokra is vonatkozik. A legnagyobb szerb folyó, a Nagy-Morava is befagyott egyes szakaszokon, amire két évtizede nem volt példa. Az országos meteorológiai szolgálat jelentése szerint a hőmérő higanyszála csak pénteken emelkedhet 0 fok fölé Szerbiában.

Csehországban hatan fagytak meg

Már hat emberéletet követelt a rendkívül hideg időjárás Csehországban, négyen Prágában, ketten pedig Morvaországban haltak meg - mindannyian hajléktalanok.

Csehországban péntek óta tart a rendkívüli hideg, fagyos időjárás, és a meteorológiai állomások mintegy tíz százaléka mért szombaton és vasárnap éjjel hidegrekordokat. A legnagyobb fagyot - mínusz 34,6 Celsius fok - Nyugat-Csehországban a Sumava-hegységben mérték szombatról vasárnapra.

Szokatlan, mínusz 30 Celsius fokot meghaladó fagyot több mint húsz helyen mértek, és Morvaországban is számos helyen mínusz 25 Celsius fok alá süllyedt az éjszakai hőmérséklet. Cseh meteorológusok szerint a nagyon hideg időjárás - mínusz 15-20 Celsius fok alatti éjszakai fagyokkal - még mintegy két hétig tart.

Isztambult megbénította a havazás

Harmadik napja bénítja meg a havazás Isztambult, ahol több száz járatot kellett törölni a szokatlan időjárás miatt. A Turkish Airlines török légitársaság a hétvégi, több mint hatszáz járatkiesése után hétfőn további 277 járatot kényszerült törölni, amelyek a Boszporusz partján fekvő nagyváros Sabiha Gökcen és Atatürk nemzetközi repülőtereiről szálltak volna fel. A szokatlan időjárás több mint 15 ezer utasnak okozott kényelmetlenséget.

Boszporusz is kihalt volt hétfőn, mert a parti őrség a rossz látási viszonyok miatt leállította a szoroson áthaladó forgalmat. Hasonlóan tett az ázsiai és az európai partot összekötő kompokat működtető önkormányzati vállalat is. Isztambulban egyúttal számos oktatási intézményben tanítási szünetet rendeltek el.

Rovatok