Index Vakbarát Hírportál

Sztrájk bénította meg London közlekedését

2017. január 9., hétfő 13:27

Teljes felfordulást okozott hétfőn a londoni metróhálózat alkalmazottainak előző este kezdődött huszonnégy órás sztrájkja, amellyel a szakszervezetek a metróállomások jegypénztárainak bezárása és a leépítések ellen tiltakoznak. A sztrájkot hétfő estig hirdették meg, de a forgalom várhatóan csak kedd reggelre áll helyre, írja az MTI.

A Transport for London (TfL) adatai szerint a 402 kilométeres londoni metró 270 állomásából 114 zárva maradt, és további 75 állomáson a szerelvények nem álltak meg. A hálózat tizenkét fővonalából néhány részlegesen működött ugyan, de a legforgalmasabb belvárosi szakaszokon gyakorlatilag nem volt metróforgalom. A sztrájk a napi átlagos utasszám alapján több mint négymillió londonit érint.

A TfL 150 metrópótló autóbuszt állított forgalomba hétfőn, köztük több régi, nyitott hátsó peronú klasszikus Routemaster modellt, amelyeket manapság már csak városnéző körutakra használnak. A buszközlekedést is akadályozta azonban a jelentősen megnövekedett autóforgalom, és a belvárosba vezető útvonalakon hatalmas torlódások alakultak ki.

A legnagyobb forgalmú londoni vasúti és metrócsomópontot, Clapham Junction állomást - ahol évente 30 millió utas fordul meg - evakuálniuk kellett a felgyülemlett óriási tömeg miatt.

Sadiq Khan londoni polgármester teljesen szükségtelennek nevezte a metrósztrájkot, mint mondta, a nézeteltéréseket a tárgyalóasztal mellett lehet a leghatékonyabban megoldani.

Rovatok