Index Vakbarát Hírportál

Menekültek fagynak meg a Balkánon, a magyar helyzet is durva

2017. január 10., kedd 06:52

A szokatlanul hideg tél nehéz helyzet elé állítja azon országok menekültjeit, ahol sokan vannak, és nem megfelelő az infrastruktúra. Magyarországra egyik sem jellemző, hiszen nálunk kevesebb mint 500 menedékkérő tartózkodik, akik számára lenne elég fedett szállás. 

Ennek ellenére újabb menekülteket szállítottak abba a körmendi sátortáborba, amely legfeljebb nyári elhelyezésre lenne  alkalmas, mondta a táborlakók jogi segítségével foglalkozó Nagy Viktor. 

A sátrakban a házi készítésű vaskályhák ellenére is fagypont alá süllyed a hőmérséklet. A lakók éjszaka nem aludhatnak el, mert folyamatosan táplálni kell a tüzet, tudtuk meg. A hétfőn készült fotókon látható, hogy a nem téli viszonyokra tervezett sátrak megrogytak a  hó súlya alatt.

A helyzetet az teszi sokkolóvá, hogy a menekülteket nem kényszerből szállásolták el a hideg sátrakban. A helyszínen járva derítettük ki, hogy a bicskei menekülttábor fűthető szobáiból szállították ide az embereket, miután az amúgy viszonylag elfogadható körülményeket biztosító létesítményt bezárták.  

A táborlakók helyzetét nehezíti, hogy az állam ezen felül ezer eurókat vett el tőlük azzal az ígérettel, hogy jobb körülményeket biztosító nyílt táborba kerülnek.

A tábor körülményei sokat romlottak az Index legutóbbi látogatása óta, mondta a helyszínen dolgozó jogvédő.

Bulgáriában megfagynak, Görögországban fáznak

Az extrém időjárás miatt menekültek fagytak meg Bulgáriában, írja a CNN az AFP-re hivatkozva. A határőrök két iraki férfi és egy szomáliai nő holttestére bukkantak a török határ közelében, a hegyekben a múlt héten.

Aggasztóak a szerbiai körülmények is, igaz, Belgrádban nem hivatalos táborokban élnek fagypont alatt a menekültek. "Elképesztő, hogy az emberek hogy képesek túlélni ilyen körülmények közt" - mondta az Amnesty International kutatója a CNN-nek az elhagyott gyárépületben táborozó menekültekről.

Belgrádban jelenleg több száz ember él az üres, fűtetlen épületekben, sokan közülük betegek.

A helyzet kritikus a görög táborokban is. Leszbosz szigetén évtizedek óta nem volt ilyen kemény idő. A szigeten legalább százan élnek fűtetlen sátrakban, számolt be a helyzetről az ott élő aktivista, a korábban az Index által is megszólaltatott Philippa Kempson.

Az enyhe időjárásáról ismert szigeten hétfőn sátrak rogytak össze a hó súlya alatt. Az aktivista felvételei ellentmondanak a görög migrációs miniszter szavainak, aki csütörtökön úgy nyilatkozott: egyetlen menekült sem maradt kinn a hidegben, mindenkit elszállásoltak.

Nem jobbak a körülmények a Leszboszon található moriai táborban sem, ahol a CNN által megszólaltatott segélyszervezeti vezető szerint sokakat ápolnak a kihűlés tüneteivel, mivel az emberek jó részének nincs meleg ruhája. A táborlakók ugyan konténerekben kapnak elhelyezést, de ezek fűtése sem megoldott.

Európa nem segít

Az ENSZ menekültügyi szervezetének szóvivője rámutatott, hogy azért ragadtak tízezrek a görög szigeteki táborokban, mert megakadt az európai áttelepítési terv. A tervezett 66 400 menekültből csupán 7800-at sikerült áttelepíteni. 

Emlékeztetőül: nem a menekültek letelepítéséről volt szó, hanem arról, hogy Európa különböző országaiban, így nálunk bírálják el a menekültkérelmüket, és ezáltal a munka ne a két fogadó országra, Görögországra és Olaszországra háruljon. Magyarország ezen a ponton is érintett a kérdésben, hiszen a kormány mereven elzárkózott a menekültek befogadásától. 

Rovatok