Index Vakbarát Hírportál

Hiába volt -15 fok, utcára tették a diáklányt

2017. január 11., szerda 12:29

Mínusz tizenöt Celsius-fokos hidegben került az utcára hétfőn este egy tizenhat éves diáklány a székelyudvarhelyi Református Diákotthonból, írja a Székelyhon. A lány az intézmény igazgatója szerint megszegte a bentlakás belső rendszabályzatát azzal, hogy nem vett részt egy kötelező decemberi programon. Az igazgatót az sem érdekelte, hogy a diák akkor épp magas lázzal feküdt otthon.

A Széklyhon információi szerint Dobai László lelkipásztor a Székelyudvarhelyen működő bentlakásos Református Diákotthon igazgatója személyesen döntött a lány kizárásáról, hiába látta a diák orvosi igazolását arról, hogy 40 fokos lázzal és erős hasfájással feküdt otthon több hétig.

A lány először decemberben kapott szóbeli értesítést arról, hogy költöznie kell, de írásos közleményt nem kapott, ezért sem ő, sem szülei nem tekintették véglegesnek a döntést. A lány vasárnap kapott újabb szóbeli értesítést és hétfőn

a lány egyik barátnőjén keresztül üzente meg Dobai László igazgató, hogy azonnal pakolja össze a cuccait, különben ő maga teszi az utcára.

A Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskolába járó diáklány az iskolából rohant a holmija után.

A lányt az iskola igazgatónője, Porsche Éva fogadta be saját lakásába. „Nekem mint az iskola igazgatójának minden diákom fontos. Engem hívott a lány segítségért, amikor megtudta, hogy kirakják, én pedig cselekedtem” - nyilatkozta az Udvarhelyi Híradónak. A felháborodott nő írásos dokumentumot is kért a kizárásról, amit kisebb vita után meg is kapott.

Az igazgatónő értesítette a rendőrséget. „Magánterületről lévén szó sajnos nem tudtunk beavatkozni, viszont meg fogjuk vizsgálni, hogy jogi úton miként vonható felelősségre az igazgató. Milyen jogi alapon tehetett az utcára egy, a felügyeletére bízott kiskorút mínusz tizenöt fokos hidegben, mindenféle felelősségvállalás nélkül? Anélkül, hogy egyáltalán érdeklődött volna, jön-e valaki érte, van-e hova mennie, ahol nem fagy meg” - fakadt ki az egyik helyi rendőr, Pál Dénes, aki szerint hatalommal való visszaélés gyanúja áll fenn, mivel nem egyedüli esetről van szó.

Az utcára tett lány apja szerint az igazgató minden alkalommal minősíthetetlen hangnemben, lekezelően beszélt vele, és "élvezi, ha szenved körülötte a társaság”. Szerinte az a legszomorúbb, hogy egy egyházi személy viselkedik így. A lány apja Porsche Éve igazgatóval közösen összeállított egy dokumentumot, amit elküldenek a a bentlakást fenntartó alapítványnak, a szervezet támogatóinak és a református püspökségnek is. A rendőrségi feljelentést már hétfőn megtették.

Az igazgatóval már korábban is voltak problémák, az utcára tett lány szerint rendszeresen szidja a bentlakókat, olyat is mondott nekik, hogy "egy nő két okból sikít: ha bajban van, vagy ha szeretné, hogy meghágják”. Dobai szerint ennek csak a felét kell komolyan venni. "Azt a mondatot, hogy miért kell sikítson a nő, egy 1930-as illemtankönyvből idéztem, ha jól tudom, egy kiránduláson, de lehet, hogy a bentlakásban is elhangzott. A meghágás szót viszont nem szoktam használni” – magyarázta. Ő egyébként úgy érzi, hogy ezeket a mondatokat adott esetben pedagógiai célzattal is lehet alkalmazni.  A férfi a kizárásról azt nyilatkozta, hogy a diáklánynak már december 19-én megszűnt a kapcsolata a diákotthonnal a belső rendszabályzat megszegése miatt.

A lánynak a januári visszaköltözésekor csupán "emberségből" engedte meg, hogy egyszer bent aludjon.

Egyébként azt mondja, kedves lánynak ismerte meg a kizárt tanulót, és rosszul esik neki, amit a lány nyilatkozott róla.

A Székelyhonnál jelentkezett egy másik diák szülője is. Elmondta, hogy Dobainak annyira szívügye a csendes napnak nevezett programon való kötelező részvétel betartatása, hogy fiát ki kellett hoznia a kórházból, hogy jelen lehessen, aztán pár nap múlva annyira rosszul lett a gyerek, hogy ismét visszakerült az egészségügyi intézménybe. A szülő a nevét nem vállalta, attól fél, hogy az ő gyerekét is kirúghatják az otthonból.

Rovatok