Index Vakbarát Hírportál

Kurvák, kompromat és Putyin szorító ölelése

2017. január 11., szerda 13:57

A neten kering egy irat, amely állítólag – de nem bizonyítottan – egy volt brit hírszerző tavalyi jelentéseinek összefűzése arról, hogyan tartotta a markában Putyin évek óta a Trump-csapatot. Itt olvashat bővebben az egész ügy hátteréről, a mostani cikkben csak pontokba szedve szedtük össze a 2016 júniusától októberéig íródott jelentések különböző – vagy kitakart, vagy meg nem nevezett – forrásokra hivatkozó állításait.

Az egyelőre hivatalosan senki által meg nem erősített hitelességű iratból az első hírek szerint Obama és Trump is múlt héten kapott egy kétoldalas kivonatot, szerdán azonban ezt Trump stábja tagadta. Az egykori brit kémet a Reuters szerint megbízható forrásnak tartják az amerikai titkosszolgálatok, akinek viszont voltak hibák is már a munkájában. Az iratot blöffnek és valótlannak nevezte Trump, és ügyvédje Michael Cohen is. Trump olyannyira felhúzta magát, hogy sorozatban ontja az erősebbnél erősebb twitteket. Természetesen az oroszok is tagadják az állításokat. (Frissítés: két, erősen Trump-párti internetes fórum, a 4Chan és a Reddit fórumozói is azt állítják utólag, hogy ők verték át az embereket a dokumentummal, de erre sincs semmilyen bizonyíték.)

A jelentés a következőket tartalmazza:

Az FBI is ismeri

A Mother Jones már október végén arról írt, hogy a volt brit hírszerző még tavaly júliusban elküldte a jelentések egy részét az FBI-nak, ami augusztusban újabb információkat kért be tőle. Viszont állítólag a 35 oldalas teljes gyűjteményt egy korábbi moszkvai brit diplomatától megkapta John McCain, a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottságának elnöke is, ő pedig az FBI igazgatójának adta ezeket tovább december 9-én.

Harry Reid, a demokraták nemrég leköszönt szenátusi vezetője is utalt arra még október végén James Comey-nak, az FBI igazgatójának küldött levelében, hogy tudomása van a dokumentumok tartalmáról.

A brit forrás nagyjából három héttel a novemberi elnökválasztás előtt megszakította kapcsolatát az FBI-jal.

Rovatok