Index Vakbarát Hírportál

2017-ben egy elég jó dolog történhet a világpolitikában

2017. január 12., csütörtök 15:29

Soha ilyen közel nem volt még Ciprus az újraegyesüléshez: Nagy-Britannia (az ő uralmuk alatt volt a sziget 1960-ig), Görögország és Törökország külügyminiszterei Genfben ültek le, hogy a folyamatról tárgyaljanak. Csatlakozott hozzájuk Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint António Guterres nemrég megválasztott ENSZ-főtitkár, aki a tárgyalásokat vezeti.

A szigetet 1974-ben, Törökország inváziója, valamint egy görög puccs után osztották ketté egy északi (török) és egy déli (görög) részre. Időközben Ciprus görög része EU-tagállam lett, így az újraegyesülés az Európai Uniót is közvetlenül érinti – már csak azért is, mert nemrég komoly szénhidrogén-készleteket fedeztek fel a sziget partjainál, ami segítheti az EU-t az orosz energiafüggés leküzdésében, emeli ki a Reuters.

Amennyiben a tárgyalások ígéretesen haladnak, Alekszis Ciprasz görög miniszterelnök is csatlakozhat hamarosan.

Szerdán már történt egy komoly előrelépés: a szigetnek most a 36 százaláka áll a török ciprusiak fennhatósága alatt, ez 28,2-29,2 százalék közé csökkenhet le. Egyes sajtóértesülések szerint a görög ciprusiak egyik javaslata szerint 91 ezer ciprusi görög menekült térhetne vissza korábbi otthonába, míg a török ciprusi kormányzat 65 ezer fő visszatérését engedélyezné. 1974 óta 165 ezer ciprusi görög hagyta el otthonát és költözött át a sziget déli felére.

Rovatok