Index Vakbarát Hírportál

A Kreml fenyegetésként fogja fel az amerikai páncélosok Lengyelországba vezénylését

2017. január 12., csütörtök 12:39 | aznap frissítve

Oroszország biztonsági fenyegetésként fogja fel az amerikai tankok és páncélozott harcjárművek Lengyelországba vezénylését, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

Csütörtök délelőtt átlépte a német-lengyel határt egy több tucat katonai teherautóból és Humvee típusú harcjárműből álló amerikai menetoszlop. A coloradói Fort Carsonból kivezényelt, a németországi Bremerhaven kikötőn át érkező 3. páncélos dandár egyik menetoszlopa Olszyna községnél lépte át a határt. Az amerikai katonákkal együtt a harcegység parancsnoka, Christopher R. Norrie ezredes is megérkezett, akit a nyugat-lengyelországi Zaganban állomásozó lengyel páncélos hadosztály parancsnoka, Jaroslaw Mika altábornagy üdvözölt a határon.

Az orosz elnöki szóvivő szerint bármely ország negatívan értékelné az idegen katonai jelenlét megerősítését határai közelében:

Mi úgy tekintünk erre mint fenyegetésre és mint olyan lépésre, amely veszélyezteti érdekeinket és biztonságunkat.

A szóvivő kifejezte Moszkva reményét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Trump megválasztott amerikai elnök jól kijön majd egymással, és nagyobb lesz a két ország közötti kölcsönös tisztelet, mint az Obama-kormányzat idején volt. 

A NATO keleti szárnyának megerősítése keretében Lengyelországba vezényelt amerikai katonák első csoportja szombaton érkezett meg Zaganba. A három másik alsó-sziléziai községben - Swietoszówban, Skwierzyniában, valamint Boleslawiecben - január 18-ig telepítendő csapatok kilenc hónapon át, az Atlantic Resolve NATO-hadművelet keretében állomásoznak majd Lengyelországban. Az állomány egy részét a balti államokba, illetve Bulgáriába és Romániába irányítják át, az egyik zászlóaljat Bajorországba telepítik.

A térkép alapján csak látszólag vannak messze a NATO-csapatok Oroszországtól. Lengyelország és Litvánia között ugyanis ott van a Kalinyingrádi terület, ami orosz exklávé.

Februárban a New York állambeli Fort Drumból 60 Chinook, illetve Black Hawk szállító, valamint 24 Apache harci helikopter is érkezik kétezer fős katonai kontingenssel. A légierő parancsnoksága Németországban lesz, egyik bázisát a nyugat-lengyelországi Powidzben létesítik.

A NATO az ukrán válság és az ottani orosz beavatkozás miatt a tavaly júliusi varsói csúcstalálkozón döntött úgy, hogy keleti szárnyán megnöveli védelmi képességeit. Ennek értelmében áprilisban Lengyelországba és a balti államokba az észak-atlanti szövetség négy nemzetközi zászlóalját telepítik rotációs rendszerben. Az amerikai parancsnokságú, mintegy ezerfős, román és brit katonákból álló zászlóalj nagy része az északkelet-lengyelországi Bemowo Piskiében, valamint Orzyszban állomásozik majd. 

Az elmúlt évben több olyan hadgyakorlatot tartott a NATO európai országokban, a Baltikumban, illetve a Balti- és a Fekete-tengeren, amely ellen mindig éles kirohanásokat intézett Moszkva.  

Rovatok