Index Vakbarát Hírportál

Megnevezték a brit hírszerzőt, aki jelentett Trumpról

2017. január 12., csütörtök 07:00 | aznap frissítve

A brit külső hírszerzés egyik volt tisztje, Christopher Steele állította össze azt a dossziét, amely a jövő héten hivatalba lépő új amerikai elnökről, Donald Trumpról Oroszország birtokában lévő állítólagos kompromittáló adatokat tartalmazza, írja az MTI a BBC és több más brit hírportál szerda esti értesülése alapján. 

A 35 oldalas jelentést Christopher Steele, a Secret Intelligence Service - közismert nevén az MI6 - egykori alkalmazottja készítette. Egyes amerikai hírforrások már hónapok óta tudtak a dosszié létezésről, és arról, hogy egy volt hírszerzőtől származik. A férfi nemzetiségét és kilétét azonban nem fedték fel.

A nyilvánosságra került adatok szerint az 52 éves Steele az 1990-es években Moszkvában dolgozott az MI6 hírszerzőjeként. Később kilépett a brit titkosszolgálat kötelékéből, és társalapítóként létrehozta az Orbis Business Intelligence Ltd. nevű, magát üzleti hírszerzési vállalkozásként meghatározó, több más egykori brit hírszerzőtiszt irányította magáncéget.

A The Daily Telegraph online kiadásának értesülése szerint a volt hírszerzőt hideg zuhanyként érte az, hogy a dossziéről kedden beszámoló CNN amerikai hírtelevízió felfedte nemzetiségét, nevének szerdai nyilvánosságra kerülése előtt pedig "menekülésszerűen távozott" a dél-angliai Surrey megyében lévő otthonából, mivel félti saját és családjának biztonságát.

A lap szerint Steele-t egy meg nem nevezett washingtoni cég bízta meg azzal, hogy gyűjtsön információkat Trump oroszországi kapcsolatairól. Az adatgyűjtést először az amerikai Republikánus Párt Trump-ellenes szárnyának tagjai, majd a demokraták finanszírozták. A The Daily Telegraph szerint Steele megosztotta összegyűjtött értesüléseit az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) is.

Az Orbis Business Intelligence Ltd.-t társigazgatója az 58 éves Christopher Burrows - jelentette a The Wall Street Journal. Az amerikai napilap szerdán telefonon elérte Burrowst, aki közölte: nem erősíti meg, de nem is cáfolja, hogy Steele állította össze a jelentéssorozatot.

Több amerikai médium is közzétette kedden azt a 35 oldalas állítólagos hírszerzési jelentést, amelynek alapján a CNN szerint az amerikai hírszerzés arról tájékoztatta a megválasztott és Barack Obama hivatalban lévő elnököt, a kongresszus hírszerzési bizottságainak vezetőit, hogy Oroszország

Trump lejáratására, zsarolására alkalmas információk birtokában van. Kellyanne Conway, a megválasztott republikánus elnök jelenlegi főtanácsadója szerint Trump nem kapott tájékoztatást az amerikai titkosszolgálatoktól. Hangoztatta: Trumpnak nincs tudomása az amerikai titkosszolgálati jelentéshez mellékelt jegyzetről.

A CNN szerdán a 35 oldalas hírszerzési jelentésre hivatkozva azt közölte, hogy Oroszország Clinton lejáratásával Trump esélyeit igyekezett növelni az elnökválasztáson. A jelentés arra utal, hogy az orosz kormányzat öt éve készíti fel és támogatja Donald Trumpot, s ennek Vlagyimir Putyin orosz elnök által támogatott célja, hogy megossza a nyugati szövetségeseket. A jelentés szerint Trump elutasított több, "mézesmadzagnak" szánt orosz ingatlanügyletet, de ő és belső köre is rendszeresen fogadott el a Kremltől politikai riválisaira vonatkozó hírszerzési információkat. Több, jól tájékozott forrás szerint Trump perverz szexuális játékokban vett részt, amelyeket az orosz hírszerzés szervezett vagy figyelt meg, és Moszkvának sok kompromittáló adata van Trumpról, ami zsarolhatóvá teszi. 

Trump főtanácsadója bírálta a jegyzetről szóló sajtójelentéseket és megkérdőjelezte a források hitelességét. Az iratot elsőként közlő Buzzfeed hírportál is felhívja a figyelmet, hogy az állítások hitelessége nem ellenőrzött. 

Rovatok