Index Vakbarát Hírportál

Barack Obama kitüntette barátját, Joe Biden alelnököt

2017. január 13., péntek 00:02

Barack Obama az Elnöki Szabadság Érdemrenddel tüntette ki Joe Biden alelnököt , írja az USA Today. A leköszönő amerikai elnök az Egyesült Államok történetének legjobb alelnökeként méltatta a vele együtt távozó Bident.

Biden könnyeivel küszködve fogadta az elismerést, amely a legmagasabb polgári kitüntetésnek számít az Egyesült Államokban. Mint mondta, fogalma sem volt, hogy az érdemrend miatt rendelték be, és azzal viccelődött, hogy kirúgatja a kollégáit, akik nem jelezték ezt számára. "Nem érdemlem ezt meg, de tudom, hogy az elnök szívéből származott a döntés" – monda.

Obama azzal méltatta a könnyekig hatódott Bident, hogy segített jobb elnökké válnia, hiszen az alelnök sosem félt előtte kimondani a véleményét, még ha az nem is egyezett az övével. "A lehető legjobb választás, nemcsak számomra, hanem az egész amerikai nép számára" – mondta róla.

Obama ezután azzal viccelődött, hogy ez a mostani volt az utolsó apropó arra, hogy az internet a brománcukon (két férfi nagyon szoros barátsága) gúnyolódjon. Miután Obama kedden megtartotta az utolsó elnöki beszédét Chicagóban, a két férfi öleléssel zárta le a mögöttük álló időszakot.

Obama korábban olyanokat tüntetett ki az Elnöki Szabadság Érdemrenddel, mint Angela Merkel, Bob Dylan, Diana Ross, Stevie Wonder, Barbra Streisand, Meryl Streep, Steven Spielberg, Robert Redford, Robert De Niro, Tom Hanks vagy Oprah Winfrey. A kitüntetést legelőször John F. Kennedy elnök adta át élete utolsó évében, 1963-ban.

Rovatok