Index Vakbarát Hírportál

Európa szerte tombol a tél

2017. január 13., péntek 13:07

Nem csak Magyarországon követik egymást a balesetek az utakon, külföldön is fennakadásokat okoz a rossz idő.

Franciaország

Franciaországot hóvihar sújtja, az ország északi részén 237 ezer otthon maradt áram nélkül péntek reggel – írja a Local franciaországi kiadása. Normandiában a legdurvább a helyzet, ott 70 ezer háztartás érintett. A francia belügyminisztérium szerint összesen több mint négyezerszer hívtak segítséget a lakosok az éjszaka folyamán, és 1107 embert kellett evakuálni.

A 146 kilométer per órás szél fákat tépett ki és tárgyakat kapott fel, több helyen vörös riasztást adtak ki. Az utakon közel hatezer tűzoltó dolgozott.A vonatközlekedés is akadozott, kétszáz utasnak kellett vonaton töltenie az éjszakát áram, étel és ital nélkül. Egyikük később azt nyilatkozta, élete legrosszabb éjszakáját élte át. Egy párizsi reptérről Lille-be irányították át a gépeket, a reptéren rekedt hatszáz embert a helyiek szállásolták el.

A helyzet időközben javult, de több helyen még mindig narancs riasztás van érvényben.

Németország

Németországban az Egon nevű viharfront tombol – írja az MTI. A német meteorológiai szolgálat (DWD) az ország majdnem teljes területére riasztást adott ki. Az óránkénti 110 kilométeres sebességet meghaladó széllökések Saar-vidék, Rajna-vidék-Pfalz és Hessen tartományban fákat csavartak ki, letéptek tetőket és leszakítottak villamos felsővezetékeket, emiatt sok helyen akadozik az áramellátás.

A DWD előrejelzése szerint a viharfrontja várhatóan egész nap tombol Németországban. Az északi és az ország közepén fekvő régiókat néhány órán belül 10-20 centiméter vastagságú hótakaróval boríthatja be, a magasabban fekvő területeken pedig erős hóátfúvásokat okozhat. A szél estére gyengül, de további veszélyt jelent, hogy a hőmérséklet a fagypont körül mozoghat, így azokon a vidékeken is jegessé, csúszóssá válhatnak az utak, amelyeken nem hullott friss hó.

Olaszország

Olaszországban január 5. óta tizenegyen fagytak meg a hidegben, többségük utcán éjszakázó hajléktalan volt. Az utolsó egy 53 éves olasz nő volt, aki egy fűtetlen lakókocsiban éjszakázott Róma utcáin.

Borítókép: AFP / Daniel Leal-Olivas

Rovatok