Index Vakbarát Hírportál

Indulhat a dél-koreai elnökválasztáson Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár

2017. január 13., péntek 13:50

Habár hosszú ideig külföldön tartózkodott, indulhat a dél-koreai elnökválasztáson Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár - közölte pénteken a választási bizottság.

A testület szerint a dél-koreai törvények értelmében olyan személy pályázhat az államfői tisztségre, aki legalább 40 éves, és a választást megelőző időszakban legalább öt évet élt az országban. 

Az ázsiai országban korábban aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Ban Ki Mun indulhat-e elnökjelöltként, mivel 2007 óta az ENSZ főtitkáraként Dél-Koreán kívül élt, jóllehet hivatali ideje alatt több alkalommal is hazalátogatott.

A bizottság közölte, hogy az elnökválasztási törvény 1987-es módosításakor eltörölték azt a kitételt, amely szerint az elnökjelölteknek a választás előtt folyamatosan kell legalább öt évig Dél-Koreában tartózkodni. A testület utalt arra, hogy Kim De Dzsung - aki 1998 és 2003 között volt államfő - az 1997-ben megtartott elnökválasztást megelőző ötéves időszakban egy évig külföldön élt, és ettől függetlenül indulhatott jelöltként a választáson, írta az MTI.

Ban Ki Mun csütörtökön tért vissza Dél-Koreába, miután a világszervezet vezetőjeként lejárt második mandátuma is. Hazaérkezésekor megerősítette államfői ambícióit, és hangsúlyozta: nem kormányváltásra, hanem politikaváltásra törekszik.

A felmérések szerint Ban majdnem ugyanakkora népszerűségnek örvend a választók körében, mint Mun Dzse In, az ellenzéki Demokrata Párt várható elnökjelöltje. Az ellenzéki liberálisok bírálták Bant amiatt, hogy szövetségre próbál lépni a konzervatív erőkkel, illetve felemlegették a rokonaival kapcsolatos korrupciós vádakat is. A kormányzó konzervatívok viszont örömmel fogadták a volt ENSZ-főtitkár hazatérését és hazai politikai ambícióit.

Rovatok