Index Vakbarát Hírportál

Visszafoglalta a moszuli egyetemet az iraki hadsereg

2017. január 13., péntek 10:27

Az iraki hadsereg különleges egységei péntek reggel behatoltak a moszuli egyetemre – írja az MTI. Az iraki hadsereg két tisztje szerint, akik a műveletről beszámoltak, ez jelentős taktikai eredmény az Iszlám Állam elleni harcban.

Az iraki erők a héten jelentették be, hogy sikerült elérniük a Tigrist, csütörtökön pedig azt, hogy a várost északról és keletről ostromló erőknek sikerült egyesülniük.  Most sikerült ellenőrzésük alá vonni a Tigris folyó keleti partján fekvő egyetemi komplexum egy részét.

A moszuli egyetemet korábban helyi főhadiszállásaként használta az Iszlám Állam. Az iraki kormányerők azt gyanítják, hogy a terroristák a létesítmény laboratóriumában vegyi fegyvereket állítottak elő.

Moszult 2014-ben rohanta le az Iszlám Állam, gyakorlatilag megfutamítva a kormánycsapatokat. A bagdadi vezetés tavaly októberben indította meg a hadműveletet az egykor az ország második legnépesebb településének számító város felszabadítására, majd egy kényszerszünet után december közepén indult újra az offenzíva.

Rovatok