Index Vakbarát Hírportál

Vucic leállíttatta a Koszovóba indított vonatot

2017. január 14., szombat 16:44

Még Szerbia területén megállították Aleksandar Vucic szerb kormányfő utasítására azt a személyvonatot, amelyet a pristinai kormány tiltakozásának ellenére szombaton indítottak ünnepélyesen útnak Koszovó többségében szerbek lakta északi részébe, írja az MTI.

A pristinai kormány korábban provokációnak és szuverenitása agresszív megsértésének nyilvánította a vonat elindítását. A Belgrádban szerb tisztviselők által felavatott, orosz gyártmányú vasúti szerelvény oldalán húsz nyelven szerepel a "Koszovó Szerbia (része)" felirat, az utasteret pedig szerb templomok, kolostorok ikonképei díszítik.

Vucic szerint alá próbálták aknázni a síneket

A vonatot 10 kilométerre a koszovói határtól, Raska városánál állították meg.

Vucic rendkívüli belgrádi sajtótájékoztatón jelentette be a döntést. Azt mondta, azért állíttatta le a vonatot, hogy elkerüljön egy valószínű, nagyobb konfliktust. "A (koszovói) albánok és különleges egységeik a nap folyamán megpróbálták aláaknázni a vasúti síneket a Belgrádból elindult szerelvény vonalán, ezután pedig kivezényelték a különleges alakulataikat, hogy összecsapásokat provokáljanak" - jelentette ki Vucic, aki szerint a rendőrség le akarta tartóztatni a vonatvezetőt és az utasokat is.

Vucic figyelmeztette Pristinát, hogy Szerbia megvédi a koszovói szerbeket az ellenük készülő albán provokációktól. "Senkinek sem engedjük, hogy a szerbekre támadjon, biztosíthatom erről Európát és a világot" - mondta. Ígéretet tett, hogy a történtekről tájékoztatni fogja Moszkvát, Pekinget, és Washingtont. Megjegyezte, hogy korábban már értesítette az EU-t is, de csalódott a brüsszeli reagálás miatt.

Feltartóztatni minden áron

Hashim Thaci koszovói elnök korábban, a nap folyamán utasította Skender Hyseni belügyminisztert és Shpend MAxhuni rendőrfőkapitányt, hogy még a koszovói határon "minden áron" tartóztassák fel a Belgrádból Észak-Mitrovicába tartó vonatot.

Koszovói sajtóértesülések szerint a Donje Jarinje határátkelőhelyen jelentősen megnövelték a rendőrségi erőket, és csatlakoztak hozzájuk a Rosu különleges rendőri alakulat tagjai is.

"Olyan ez, mint egy kulturális örökségünket bemutató, mozgó kiállítás" - jelentette ki még korábban Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője, bizonygatandó a vonat ártalmatlanságát. Djuric hangsúlyozta, hogy Észak-Koszovó számára fontos a vasúti összeköttetés, egyúttal visszautasította Pristina bírálatát. "Nem látom be, hogy valami, ami a világörökség részét képezi, miért jelentene provokációt bárki számára" - mondta.

Remek időzítés

A vonat elindítására a szerb-koszovói viszony amúgy is feszült időszakában kerítettek sort, tekintettel Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfő szerb körözés alapján történt Franciaországi letartóztatására.

Az egykor Szerbia déli tartományát képező Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását Koszovó északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él. A szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tekintik a túlnyomó többségében albánok lakta Koszovót. Belgrád és Pristina között 2003-ban uniós közvetítéssel kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd.

A szombati bemutató jellegű járatindítással az 1998-99-es koszovói háború óta először ment volna vasúti szerelvény a szerb fővárosból az észak-koszovói Kosovska Mitrovicába. A vonat a várakozások szerint tíz óra alatt tette volna meg az utat a régóta meglévő vasúti pályán. Szerb illetékesek úgy gondolták, hogy egy próbaidőszakot követően valószínűleg menetrendszerű járatot is indítanak majd a Belgrád-Kosovska Mitrovica vonalon.

Edita Tahiri koszovói miniszterelnök-helyettes, a Szerbiával folytatott egyeztetések főtárgyalója pénteken azzal vádolta Szerbiát, hogy lépésével a térség stabilitását fenyegeti, és egyúttal az Európai Unió közbelépését szorgalmazta.

"Ez egy Koszovó elleni provokáció, amely arról tanúskodik, hogy Szerbia nyíltan Koszovó területi egységét, szuverenitását és nemzetbiztonságát fenyegető agresszív politikába kezdett" - mondta Edita Tahiri.

Rovatok