Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán kormány is bele akart szólni az amerikai választásokba

2017. január 15., vasárnap 15:58

Nincs most forróbb téma az Egyesült Államokban annál, hogy az orosz kormány bele próbált-e avatkozni Trump oldalán az amerikai választásokba, vagy sem, a konszenzus pedig az kezd lenni, hogy bele akart vagy bele is avatkozott. A Politico cikke szerint viszont nemcsak az oroszok, de az ukránok is bele akartak szólni abba, hogy ki legyen a következő amerikai elnök.

Csak éppen ők pont, hogy Trump ellen dolgoztak. 

A Politico azt írja, hogy Ukrajna amerikai nagykövetségének dolgozói együttműködtek a demokrata párt egyik tanácsadójával és több újságíróval, hogy felderítsék Trump és korábbi kampánymenedzsere, Paul Manafort orosz és ukrán kötődéseit. Az ukrán nagykövetség vezetői tagadták, hogy Trump számára kínos információkat próbáltak volna előásni a demokratákhoz köthető tanácsadóval együtt, egy, korábban a nagykövetségen dolgozó forrás szerint viszont kifejezett utasításba kapta, hogy segítsék a demokrata tanácsadó, Alexandra Chalupa nyomozását. Eközben mások is felfigyelhettek Chalupára, ugyanis egyre többször kapott emailt a Yahoo-tól, hogy "állami szereplők" próbálták meghackelni az email fiókját. Később pedig Chalupa családi autóit is feltörték és felforgatták, anélkül, hogy bármit is elvittek volna, valaki pedig a lakásába is megpróbált betörni. 

Végül az ukránok találtak valamit Manafortról: az ukrán korrupcióellenes hivatal előállt egy füzettel, amelybe a hivatal állítása szerint Janukovics pártja vezette a politikai kifizetéseket, abban pedig Manafort neve is szerepel. Manafort először mindent tagadott, később viszont otthagyta Trump kampányát a botrány miatt. 

Petro Porosenkó ukrán elnök kormánya állítja, hogy a korrupcióellenes hivatal teljesen függetlenül dolgozott, a munkájára a kormánynak nincs semmilyen ráhatása, mint arra a Porosenkó pártjához tartozó parlamenti képviselőre, Szerhíj Levcsenkóra sincs, aki nyilvánosságra hozta a hivatal jelentését, és aki ezzel kapcsolatban azt követelte, hogy az amerikai és ukrán hatóságok is nyomozzanak Manafort ellen. A Politico forrásai szerint viszont

valószínűtlen, hogy az ukrán kormány ne tudott volna arról, mivel áll elő a korrupcióellenes hivatal, és legalább implicit ne támogatta volna ezt.

Ezzel pedig a Putyinnal barátságos  Trump esélyeit akarta rontani az ukrán kormány az amerikai elnökválasztáson, különösen miután az elnökjelölt arra tett utalásokat, hogyhajlandó lenne elismerni Krím orosz annexióját. Az sincs teljesen kizárva, hogy a füzet egy hamisítvány, és az ukránok az egész ügyet csak kitalálták. Porosenkó ellenzéke legalábbis (Manaforttal együtt) ezt állítja.

Trump győzelmével viszont eléggé megszívta az ukrán kormány, ugyanis most félő, hogy megszakadhat az eddigi szövetséges viszony Ukrajna és az Egyesült Államok között. Porosenkó próbálná menteni a menthetőt, de Trump csapata (amelyben tanácsadóként ismét felbukkant Manafort is) nem hajlandó szóba állni az ukrán kormány képviselőivel. A ukránok egy képviselőkből álló delegációt is küldtek az Egyesült Államokba, hogy kibéküljenek Trump csapatával, akik viszont "nem tudták" a találkozót beilleszteni a napirendjükbe. Porosenkó kormánya a pénzt sem sajnálja, hogy sikerüljön kibékülni az új elnökkel, egy, a republikánusokhoz közeli lobbicéggel például havi 50 ezer dolláros szerződést kötöttek, hogy lobbizzanak az ukránok érdekében. Trump viszont híresen haragtartó ember, úgyhogy nem kizárt, hogy a viszont már nem lehet helyrehozni. 

Rovatok