Index Vakbarát Hírportál

A hereszögező művész elmenekült Putyin elől

2017. január 16., hétfő 16:54 | aznap frissítve

Franciaországban kért menedékjogot az az orosz művész aki több provokatív akciójával tiltakozott Putyin autoriter rendszere ellen. Pjotr Pavlenszkij legismertebb munkája az volt, hogy heréjét a Vörös tér kövezetéhez szegezte.

A 32 éves művész élettársával és két lányával már Ukrajnába menekült, hogy elkerülje a börtönt. A büntetést szexuális bűncselekmény vádjával rótták volna ki rá, írja a Reuters. A szexuális bűncselekmény a rendszerkritikus művész esetében annyit jelent, hogy ő is, később pedig élettársa is lefeküdt egy művésznővel.

Pavlenszkij egyrészt elmondta, hogy párjával nyitott kapcsolatban él. Másrészzt hangsúlyozta, hogy az orosz hatóságok valójában rendszerkritikus munkásságuk miatt szállt rájuk.

Pavlenszkijt és partnerét, Okszana Saljiganát december 14-én már előállították a moszkvai repülőtéren. Akkor vádolták meg őket a "szexuális bűncselekménnyel", amelyért a hatóságok 10 éves börtönbüntetést ígértek nekik. 

A pár nem tudta biztosan, hogy valóban vádat emeltek-e ellenük, mindenesetre elhagyták Oroszországot. Kijevbe utaztak, ahonnan Franciaországba szeretnének jutni, hogy ott politikai menedékjogot kérjenek. A pár addig nem is térne vissza az országba, amíg megtorlás fenyegeti őket, nyilatkozták. 

"Valószínűleg örülnek annak, ha felszívódunk, és többet nem hallanak rólunk, de ez nem fog megtörténni" - mondta Pavlenszkij. 

A Pussy Riot nyomában

Pavlenszkij számos akciójával tiltakozott a putyini önkény ellen. A Pussy Riot letartóztatásakor tiltakozásból összevarrta a száját. Az elnyomó törvényekre hívta fel a figyelmet azzal, hogy meztelen testét szögesdrótba tekerte. 

A művészt 2015-ben letartóztatták, amikor felgyújtotta a titkosszolgálat székházának fából készült ajtaját. 

Az orosz belügyminisztérium nem reagált a Reuters kérdéseire az üggyel kapcsolatban.

Rovatok