Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen is nemet mondtak a vörös-tengeri szigetbizniszre

2017. január 16., hétfő 12:45 | aznap frissítve

Az egyiptomi legfelső közigazgatási bíróság helybenhagyta azt a tavaly nyári döntést, miszerint érvénytelen az ország vízi határáról Szaúd-Arábiával tavaly kötött egyezmény, amelynek értelmében Kairó átadna két stratégiai fontosságú vörös-tengeri szigetet Rijádnak, írja az MTI.

A bíróság szerint a Tírán és Szanáfí szigetek Egyiptom részei, és azokat nem lehet átadni Szaúd-Arábiának annak ellenére sem, hogy azt 1950-ben adta át Egyiptomnak Szaúd-Arábia, mivel attól tartott, hogy a két évvel korábban alapított Izrael elfoglalja őket. A sziget átadása mellesleg nem ingyen történt volna, Szaúd-Arábia királya számtalan befektetést és támogatást, köztük egy tengeri hidat ígért érte cserébe. A két lakatlan sziget jelentőségét az adja, hogy közvetlenül az Akabai-öböl bejáratánál fekszenek, amely Izrael egyetlen kijárata a Vörös-tengerre.

A titkos tárgyalások keretében született, majd a szaúdi király tavaly áprilisi kairói látogatása során bejelentett szigetátadási egyezség felháborodást váltott ki az egyiptomi lakosság körében, és két éve nem látott méretű tiltakozó megmozdulásokhoz vezetett a fővárosban, Kairóban és máshol az országban - emberek ezrei követelték "a rendszer megdöntését". Az áprilisi tüntetésekkel összefüggésben több mint 200 embert vettek őrizetbe.

Rovatok