Index Vakbarát Hírportál

Kína megfenyegette Trumpot

2017. január 16., hétfő 18:31 | aznap frissítve

Kína felveszi a kesztyűt, ha Trump tovább provokálja őket a tajvani közeledéssel, írta két kínai állami lap hétfőn. A kínai vezetés szócsöveként működő lapok Trump pénteki interjújára reagáltak. A megválasztott elnök a Wall Street Journalnek azt mondta: "Az egy Kína elv megbeszélés kérdése."

Amire a kínai külügyminisztérium úgy reagált:

Az egy Kína elv a kínai-amerikai kapcsolatok alapja, és mint ilyen, nem tárgyalási alap.

Az ügy előzménye: Trump rögtön a megválasztása után eltért a több évtizedes amerikai állásponttól, amikor fogadta a tajvani elnök gratuláló telefonját. Akkor azzal ütötte el a kritikákat, hogy udvariatlanság lett volna nem felvenni a telefont.

Trump szavazóit talán megnyugtatta ez a válasz, a kínai vezetés azonban nem volt ilyen megértő.

Ha Trump ilyen áldozattal kezdi hivatali idejét, akkor elkerülhetetlenül szembe kell néznie kemény válaszreakciókkal és a romló kapcsolatokkal, hiszen Pekingnek nincs más lehetősége, mint felvenni a kesztyűt.

- írta az angol nyelvű China Daily.

Egy másik kínai lap, a Global Times még tovább ment: "Peking kemény válaszlépéseket tesz", ha Trump kikezdené az egy Kína elvet.

"Kína arra kényszerülne, hogy felgyorsítsa Tajvan visszacsatolását, és kegyetlenül szembeszálljon mindazzal, aki Tajvan függetlenségét támogatja" - írta a lap vezércikke. 

És ha valakinek nem lett volna egyértelmű, hogy a lapok a kormány üzenetét tolmácsolják, megszólalt a külügyminisztérium szóvivője is. 

Az egy Kína elv az előfeltétel és az alap minden olyan ország számára, amelyik kapcsolatot szeretne Kínával

- idézte Hua Csunyingot a Reuters. "Mindenkinek meg kell értenie, hogy vannak olyan dolgok a világon, amelyeket nem lehet áruba bocsátani, megvenni vagy kiárusítani" - tette hozzá. "Ha valaki abba az illúzióba ringatná magát, hogy ezt az elvet alkudozásra használja, Kínával és a kínai néppel találja magát szemben."

A végén olyan lesz, mint aki felemel egy nagy követ, majd a saját lábára ejti.

A Globak Times egyébként feltételezi, hogy Trump csak a hivatalba lépéséig eltelt időben használja Tajvant, majd "Tajvant feláldozzák ennek az alávaló tervnek az oltárán".

Bár nem tudni, Trump valóban vállalna konfliktust Kínával, a China Daily már belengette, hogy a kínai választ ez nem befolyásolja. "Kínának nem kellene azzal foglalkoznia, hogy Trump szavai beiktatás előtti blöffnek számítanak-e. Kínának ki kell állnia érdekei mellett. Mindez sokba fog kerülni. De be fogja bizonyítani a következő amerikai elnöknek, hogy érdemes megfelelő érzékenységgel űznie tajvani játékát."

Rovatok