Index Vakbarát Hírportál

Több mint 100 menekült fulladt a tengerbe a hétvégén

2017. január 16., hétfő 15:12

Az elmúlt három napban a líbiai partok előtti földközi-tengeri vizeken több mint 100 migráns és menekült lelte halálát, mintegy 1500-at azonban sikerült kimenteni - jelentette be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A túlélőket az olasz Lampedusa szigetére és a szicíliai Messina kikötővárosba vitték.

Szombaton veszélybe került a tengeren egy menekülteket szállító hajó 110 emberrel a fedélzetén, írta az MTI. Csak négy túlélőt sikerült biztonságba helyezni, és nyolc holttestet emeltek ki a vízből. A világszervezet szerint több mint százan fulladtak meg. További öt ember is meghalt más csónakokon, hárman közülük kihűlés miatt.

Vincent Cochetel, a UNHCR európai igazgatója úgy nyilatkozott, hogy "Tragikusan kezdődött a 2017-es év a Földközi-tengeren" - idézte a megszólalást az MTI. Az állami hírügynökség ugyanakkor már nem fordította le aUNHCR-igazgató mondatának második felét, amiben összefogásra kéri fel az európai országokat, hogy megelőzhessük az ilyen tragédiákat. Cochetel szerint legális belépési utakra, családegyesítési programokra, és magánsegítségre van szükség ahhoz, hogy a menekültek ne az embercsempészeket, és az életveszélyes utat válasszák, szól az eredeti, az MTI által már elhallgatott közlemény.

Csökken a menekültek száma

Az állami hírügynökség azt sem említi meg, hogy az Európába érkező menekültek száma jóval elmarad a tavalyitól. 2016 decemberében, tehát a legutóbbi teljes hónapban összesen 8428-an indultak el Líbiából Olaszország felé. Egy évvel korábban ez a szám 9637 volt. 

Az idei adat látszólag nem marad el jelentősen a tavalyitól, pedig valójában hatalmas a különbség. Tavaly ugyanis a menekültek többsége Törökországból hajózott át Európába, mindenki, aki megtehette, ezt az utat választotta. 

Mostanra a török-görög hajóút azonban gyakorlatilag megszűnt, azaz a próbálkozók döntő többsége a Líbia-Olaszország vonalon indul el. Tehát a mostani összes próbálkozó száma marad el a tavaly itt próbálkozó kisebbség számától, derül ki a UNHCR statisztikáiból.

A trendek is ezt mutatják: a nemzetközi szervezet adatai szerint 2015-ben 1 millióan, míg 2016-ban csak 360 ezren érkeztek tengeren (tehát mindkét útvonalon összesen) Európába.

A 2017-ben Európába érkező menekültek 53 százaléka a világ 10 legnagyobb menekültkibocsátó országából érkezett. Az érkezők közel negyede, 23 százaléka a háborús Szíriából, 12 százalékuk pedig Afganisztánból érkezik, írja az UNHCR.

Rovatok