Index Vakbarát Hírportál

Nem tiltják be a német neonáci pártot

2017. január 17., kedd 10:41 | aznap frissítve

Nem tiltják be a neonáci Német Nemzeti Demokrata Pártot (NPD), döntött kedden délelőtt a német alkotmánybíróság,.

A Karlsruhéban székelő bíróság az ítélet indoklásában úgy fogalmazott: ugyan a párt szellemisége alkotmányellenes lehet, a szervezetnek nincs meg a hatóereje arra, hogy a német demokráciát felszámolja. A német alkotmánybíróság szerint a szervezet túl jelentéktelen ahhoz, hogy a szabad és demokratikus alkotmányos rendet komolyan veszélyeztesse.  

A bíróság ezzel együtt kimondta, hogy az NPD szellemisége és a "népközösségen" alapuló ideológiája rasszista, és rokonságot mutat a nemzetiszocializmussal. Az alkotmánybíróság indoklása szerint ideológiát, gondolatokat nem lehet betiltani, csak pártokat. Ehhez azonban az kellene, hogy a párt bizonyíthatóan, cselekvő módon törekedjen a demokratikus államrend megdöntésére. Ilyet azonban az NPD nem tett. 

A Német Nemzeti Demokrata Pártot (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) 1964-ben alapították. Már abban az időben is többször felmerült, hogy az egykori Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) örökségét akarják továbbvinni. Több kísérlet történt betiltatásukra, de ezek nem jártak sikerrel.

A párt soha nem érte el a Bundestagba jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, de a hatvanas években több tartományi parlamentben voltak képviselőik. 2004-ben megegyeztek fő riválisukkal, a Német Népi Unióval  (Deutsche Volksunion, DVU), így  a szavazatok 9,2 százalékával jutott be 12 képviselőjük a szászországi tartományi parlamentbe. Itt tíz évig volt képviseletük.   

A párt tagsága a korábbi 28 ezerről mostanra 6 ezerre olvadt. A szövetségi parlamenti választásokon 1 százalékot ért el. 

Az alkotmánybíróság döntéséről szóló részletes közlemény német nyelven ezen a linken érhető el.

Rovatok