Index Vakbarát Hírportál

Nyolc rendőrt lőttek le Egyiptomban

2017. január 17., kedd 11:07

 Ismeretlen fegyveresek agyonlőttek nyolc rendőrt egy délnyugat-egyiptomi ellenőrzőpontnál – írta az MTI az egyiptomi belügyminisztérium nyomán.

A hétfő esti tűzpárbajban két támadó életét vesztette, a biztonsági erők további négy tagja pedig megsebesült.

A támadás az egymillió négyzetkilométeres ország több mint harmadát kitevő al-Wadi al Gedid tartományban történt, Egyiptom középső részén. A fegyveresek célpontja a tartományi székhelytől, a mindössze 70 ezer lakosú el-Harga oázistól 80 kilométerre található an-Nakabi ellenőrzőpont volt.

Az egyiptomi dzsihadisták a demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi iszlamista elnök 2013-as megbuktatása óta több száz rendőrrel és katonával végeztek elsősorban az Izraellel és a Gázai övezettel határos Sínai-félszigeten, de voltak támadások az észak-afrikai ország más részein, így a fővárosban, Kairóban is.

A Muszlim Testvériség támogatásával hatalomra jutott Murszit egy évvel megválasztása után mozdította el a hadsereg, kihasználva az elnök elleni tüntetéseket. A politikust később 20 év börtönre, majd életfogytiglanra, végül halálra ítélték, bár az ítéletet nem hajtották végre.

Január elején egy ellenőrzőpontnál elkövetett robbantásos merényletben hét rendőr és egy civil vesztette életét a Sínai-félsziget északi részén.

Rovatok