Index Vakbarát Hírportál

Putyin nyíltan megvédte Trumpot

2017. január 17., kedd 17:40

Az Egyesült Államok távozó kormánya alá akarja aknázni Donald Trump megválasztott amerikai elnök legitimitását – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában.

„Éles belpolitikai küzdelem tanúi vagyunk, noha az elnökválasztási küzdelemnek már vége, és az Donald Trump kétségtelen győzelmével végződött” – mondta Putyin, miután fogadta Igor Dodon moldovai államfőt.

Putyin szerint ennek a küzdelemnek több célja van, amelyek közül a legelső „a megválasztott elnök legitimitásának aláaknázása”.

Szerinte akik így tesznek, azok ártanak az Egyesült Államok érdekeinek, „és ez a kár hatalmas”, sőt, benyomása szerint az érintettek akár a kijevi Majdanon végbement tüntetésekhez hasonló megmozdulásokat rendezhetnek Washingtonban, így akarva megakadályozni Trump hivatalba lépését.

Másik céljuk, hogy megkössék a megválasztott elnök kezét, és ne hagyják beváltani a választások során tett bel- és külpolitikai ígéreteit

– mondta Putyin az MTI beszámolója szerint. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Putyin és Barack Obama távozó elnök a tervek szerint nem lép többé kapcsolatba egymással. A két vezető legutóbb novemberben, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján találkozott egymással, és mondott kölcsönösen köszönetet egymásnak a közösen elvégzett munkáért.

Rovatok