Index Vakbarát Hírportál

Félmeztelen nő zavarta meg Trump szobrának avatását

2017. január 17., kedd 15:31

A Femen nőjogi szervezet félmeztelen aktivistája zavarta meg Donald Trump megválasztott amerikai elnök viaszszobrának avatóünnepségét a madridi viaszmúzeumban kedden.

A fiatal nő a közönség soraiból lépett elő, ledobta kabátját, majd angolul és spanyolul azt kiabálta: "Ragadd tökön a patriarchátust". Ugyanez volt a felsőtestére festve is. Majd az aktivista odalépett a Trump-bábuhoz, és ahogy mondta, megragadta övön alul. A tiltakozó akció körülbelül félperces volt, eddig tartott, mire a biztonsági őrök lefogták a lányt és kivezették a teremből., írta az MTI.

Az aktivista tiltakozásában épp azt a kifejezést használta, csak fordítva, amelyet Donald Trump mondott a nőkkel kapcsolatban, és amelynek nyilvánosságra kerülése óriási botrányt okozott októberben az elnökválasztás kampányhajrájában.

A The Washington Post című lap tette közzé a még 2005-ben készült videofelvételt, amelyen Trump, Billy Bush műsorvezetőnek vulgáris stílusban azzal kérkedett, hogy szívesen megfogdos nőket, rájuk mászik, rögtön csókolgatja őket. Beszélgetőtársának azt is mondta, hogy ragadja meg a nőket a nemi szervüknél, mert aki sztár, az bármit megtehet.

Hatalmas tüntetést szerveznek

Trump beiktatásának másnapján hatalmas diszkrimináció-ellenes tüntetés lesz Washingtonban Women's March néven, melyen már 202 ezren jelezték részvételüket a Facebookon, köztük olyan népszerű művészek, mint Scarlett Johansson, Cher, Julianna Moore és Patricia Arquette.

A január 21-ei tüntetés résztvevői az ellen emelnek szót, hogy olyan ember lett az Egyesült Államok elnöke, aki már a kampány alatt számtalan embert megsértett, köztük nőket, feketéket, bevándorlókat, muszlimokat és fogyatékkal élőket. A demonstrálók arra szeretnék felhívni Donald Trump figyelmét, hogy túl sokan vannak ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják őket.

A Huffington Post szerint Women's Marchhoz világszerte már 370 testvértüntetés és több mint 700 ezer ember csatlakozott, így az összes amerikai államon kívül megtartják mind a hat kontinensen. Lesz vonulás például Párizsban, Rómában, Sydneyben, Nairobiban és Budapesten is. A magyar tüntetők az amerikai nagykövetség elől vonulnak majd a Lánchídhoz, hogy ott kifüggesszék jelszavukat: Falak helyett hidakat!

Rovatok