Index Vakbarát Hírportál

Egyelőre nem keresik tovább a három éve eltűnt maláj gépet

2017. január 19., csütörtök 07:29

Nem fejeződött be a kutatás a Malaysia Airlines maláj légitársaság MH370-es csaknem három éve eltűnt járata után, csupán felfüggesztették - közölte csütörtökön Liow Tiong Li malajziai közlekedési miniszter."Amikor több, nyomós bizonyíték kerül elő, felújítjuk a keresést, amelyet időlegesen szüneteltetünk" - közölte. 

Az MTI szerint a politikus elmondta, szakértők folytatják azt a munkát, amelyben tanulmányozzák a korábban Afrika partjainál talált roncsdarabok sodródásának útját. Beszámolt egyben arról, hogy hamarosan Ausztráliába utazik, ahol a keresés eredményeinek jelenlegi állása mellett megvitatják a további teendőket. 

Ausztrália, Kína és Malajzia közlekedési minisztere kedden jelentette be, hogy befejezik a kutatást az eltűnt maláj utasszállító repülőgép roncsai után. Ezt követően az áldozatok hozzátartozói a Channel News Asia tévéműsorban kétségüknek adtak hangot.

A Malaysia Airlines maláj légitársaság MH370-es, Pekingbe tartó járata 2014. március 8-án tűnt el 239 emberrel a fedélzetén röviddel az után, hogy felszállt a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban. Feltételezések szerint az eredeti útvonalról letérve, az Indiai-óceán déli részén zuhant le. 

Ausztrália, Malajzia és Kína tavaly megállapodott abban: miután teljesen átfésülték a baleset feltételezett helyét, az akciót felfüggesztik, hacsak nem találnak újabb olyan bizonyítékot, amely pontosan megjelöli a történtek helyszínét. Mivel nem létezik olyan műszaki megoldás, amellyel megjelölhető lenne a repülőgép helye, a világ repüléstörténetének legköltségesebb, 160 millió dolláros (több mint 46 milliárd forintos) térségbeli kutatásának ezzel vége.

Rovatok