Index Vakbarát Hírportál

Sok halottja van az olasz szállónak, amire lavina zúdult

2017. január 19., csütörtök 00:21 | aznap frissítve

Lavina zúdult egy kis szállóra a közép-olaszországi Pescara városában, Abruzzo régióban szerdán. Akár 35 ember is a hótömeg alatt rekedhetett, és eddig három halálos áldozatot találtak. Heten a szálló személyzetének tagjai. A magyar külügy nem tud magyar áldozatokról. 

A BBC-nek a mentőalakulat egyik tagja azt mondta, hogy sok halottja van a tragédiának, de számot nem mondott. 

Értesülések szerint a Rigopiano di Farindola nevű hegyi szállót teljesen maga alá temette a lavina. A hotelnek 20 vendége volt, rajtuk kívül a személyzet is ott lehetett a lavina idején. A szálloda 1200 méterre a tengerszint felett van, a mentést nehezíti, hogy a mentőcsapatoknak jó 50 kilométert kell megtenniük nehéz közlekedési és időjárási körülmények között.

A földrengés sújtotta övezetben több mint hetven év óta nem esett ennyi hó. A legnagyobb hó Abruzzo tartományban és az umbriai Perugia környékén van, ahol három nap sűrű havazás után több városban és településen a házakból sem tudnak kilépni. A hókotrók és az olasz fegyveres erők gépei is nehezen tudják megközelíteni a térséget, ahol továbbra is 100 ezer háztartás van áram nélkül, számolt be róla az MTI.

A havazásban járhatatlan utak miatt több állattenyészet elszigetelődött, több istálló összeomlott a hó súlya alatt, máshol az állatok megfagytak. 

Az ANSA olasz hírügynökség korábban azt írta, hogy a hatóságok szerint három embernek veszett nyoma a lavina következtében.

Olaszország középső részét három közepes erejű földrengés rázta meg szerda délelőtt. A földmozgás Lazio, Marche és Abruzzo régiók határán történt. Lazio, de kiváltképpen Marche tartományban a tavaly augusztusi és októberi földrengések is súlyos károkat okoztak.

A délelőtti földmozgásokat később egy 5,1-es erőségű utórengés követte.

Rovatok