Index Vakbarát Hírportál

Nem akárkik azok a magyarok, akik Trump vendéglistáján vannak

2017. január 19., csütörtök 10:03

A Magyar Nemzet fedezte fel, hogy két magyar is ott lesz Donald Trump pénteki beiktatási ceremóniáján: Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke és Szilágyi Béla alelnök. A lap azt írta, hogy Szenczy és Szilágyi is az Egyesült Államokban él már a családjával együtt.

Ahogy arról az Index is beszámolt még 2015-ben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Baptista Szeretetszolgálat állami támogatású házi segítségnyújtás szolgáltatásával kapcsolatban.

A Magyar Államkincstár még 2015 nyáron ellenőrzést tartott minden olyan egyháznál vagy egyházi szervezetnél, amely állami támogatásból lát el szociális feladatokat. Komoly hiányosságokat egyedül a Baptista Szeretetszolgálat házi segítségnyújtó szolgálatánál tártak fel: az ellátottak által igazolt munkavégzés és a dokumentált feladatellátás között nagyságrendileg ötvenszázalékos eltérés volt.

Augusztus 6-án az államkincstár leállította a szeretetszolgálat feladatellátásának finanszírozását.

A Pestisrácok korábban azt írta: Szenczyék felajánlották, hogy az államkincstár által gyanúsnak ítélt kifizetéseket az utolsó fillérig visszafizetik, abban az esetben, ha a hálózat többi  része zavartalanul működhet tovább.  A portál már akkor megjegyezte, hogy az állammal folytatott alkudozásban komoly ütőkártya lehet Szenczy kezében „az a szeretetszolgálatos forrásunk által figyelmünkbe ajánlott tény, hogy az alapítvány kiváló amerikai kapcsolatokkal is rendelkezik”.

Valóban jók az amerikai kapcsolataik, Szenczy most a Magyar Nemzetnek azt mondta: eddig négy amerikai elnökkel találkozott, részt vett az idősebb Bushsal közös kerti partin, és a Fehér Házban is imádkozott már az akkori first ladyért, valamint a Pentagonban is vezetett több alkalommal imareggelit. Az USA-ban élő több mint 42 millió baptista gyülekezeti tag pedig nagy befolyással rendelkezik a Republikánus Pártban, valamint a szenátusban és a kongresszusban is. 

Rovatok