Index Vakbarát Hírportál

Ingyen Moszkváé a tartúszi kikötő

2017. január 20., péntek 18:05

Akár 74 évig is ingyen Oroszországé lehet az oroszok egyetlen, a volt Szovjetunió területén kívül fekvő katonai kikötője. A szerdán megkötött, pénteken nyilvánosságra hozott szerződés alapján a szíriai Tartúsz használatát 49 évre megkapta Moszkva a szíriai vezetéssel kötött megállapodása alapján. A szerződés lejártakor 25 évvel automatikusan meghosszabbodik, ha a felek nem emelnek kifogást.

A Moszkva jóvoltából, fegyveres segítséggel hatalomban tartott szíriai elnökkel kötött megállapodás szerint Oroszország 11 hadihajót tarthat egyszerre a kikötőben, köztük atommeghajtásúakat is – írta a Newsru.com.

A kikötőt jelentősen fejleszteni fogják, alkalmas lesz akár cirkáló fogadására is – amiben nem bővelkedik az orosz haditengerészet. Tartúsz korábban csak kisebb javításokra alkalmas kikötő volt, amiből állandó orosz haditengerészeti bázisként komolyabb szerep hárul majd.

Eközben Hmeimim légikikötöje is megmaradhat orosz kézben, ahol az orosz légierő állomásozik, azóta, hogy 2015 őszén megkezdte az intervenciót Bassar Aszad oldalán, erről egyelőre nincs megkötött szerződés. A bázist orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer fogja őrizni, Tartúszt Sz-300-asokkal veszik körül.

Rovatok