Index Vakbarát Hírportál

Itt van a történelmi péntek menetrendje

2017. január 20., péntek 07:03

Az Egyesült Államok legidősebb, legváratlanabb helyzetből választást nyert elnökét iktatják be pénteken, magyar idő szerint 18 órakor, helyi idő szerint délben. Donald Trump ezzel már hivatalosan is az Egyesült Államok 45. elnöke. (A továbbiakban csak a washingtoni időt említjük meg, ehhez hat órát kell hozzáadni a közép-európai időhöz.) 

A beiktatást 1937 óta tartják január 20-án – ha ez történetesen vasárnapra esik, akkor a hivatalos aktust szűk körben teszik meg, a nyilvános beiktatási ünnepség egy nappal későbbre tolódik, így volt Obamánál négy éve –, addig erre március 4-én került sor, de úgy túl hosszúra nyúlt a távozó elnök béna kacsa időszaka, így ezt lerövidítették.

A Capitoliumon a ceremónia 11:30-kor elkezdődik zenés felvezetéssel. Ide az elnök és az alelnök a hagyományoknak megfelelően egy reggeli mise után érkezik, amelyen családjukkal közösen vesznek részt. Trump és Mike Pence fél órával később leteszik az esküjüket: előbb az alelnök, utána az elnök. A beiktatás változatlan szövege szerint az alkotmányra esküsznek fel, de kezüket arra a bibliára helyezik, amelyet Abraham Lincoln is használt 1861-es beiktatásakor. Trump emellett saját bibliáját is hozza az eseményre. 

Az elnök eskütételét az alkotmánybíróság szerepét is ellátó Legfelsőbb Bíróság főbírája, az alelnökét  a Legfelsőbb Bíróság egyik bírája vezeti le.

Ott lesz az is, akinek ez nagyon fáj

Trump beiktatása azon ritka esetek egyike, amikor hosszabb azok listája, akik hangsúlyozottan nem mennek el, mint azoké, akik részt vesznek. A demokrata képviselők közül többen külön kiemelték, hogy nem lesznek jelen. A beiktatást viszont a távozó elnöknek végig kell néznie, Barack Obama a first ladyvel együtt tehát ott lesz. De elmegy az is, akinek ez a beiktatás a legfájdalmasabb:

A beiktatási ceremónia első része fél egykor véget is ér, délután háromkor indul a kétórás ünnepi felvonulás,

ahol nyolcezer főnyi egyetemi mazsorettcsoportok, katonai zenekarok menetelnek végig a Pennsylvania Avenue-n, a Capitoliumtól a Fehér Házig.

A bő két kilométeres úton vannak helyek, ahová csak jeggyel lehet belépni, másutt szabadon látogatható a felvonulás, amelynek egy része egyébként épp Trump egyik szállodája előtt zajlik.

Ami a tömegeket illeti, rekorddöntés semmiképp sem lesz: Obama első beiktatásán 2009-ben 1,8 millió ember volt a National Mallon, most azonban az emblematikus parkba várhatóan 800 ezren jönnek el.

A show döcög tovább

Trump stábjának talán még a választások megnyerésénél is nehezebb dolga támadt, amikor megpróbált élvonalbeli előadókat összetrombitálni a rendezvényre. Általában nagy megtiszteltetés, ha valakit erre felkérnek, ezúttal azonban inkább az elutasítás számított dicsőségnek. Végül azért persze nem lesz üres a színpad, bár Trump azzal vigasztalta magát, hogy nem is a celebekre, hanem a népre van szüksége.

Este héttől az elnöki és az alelnöki pár három beiktatási bálon jelenik meg. Ezekhez ugyan meghívó kell, de a Trump által hivatkozott nép nem feltétlenül marad le az elnök és szlovéniai születésű modell felesége első elnöki táncáról a  Walter E. Washington Convention Centerben. Először fordul elő, hogy hivatalos elnöki beiktatási bált minden televíziós társaság ingyen közvetítheti.

Orbán majd máskor megy

Elég egyértelmű jelzést küldött Trump azzal, hogy meghívót kapott egy izraeli telepeseket képviselő szervezet is – Obama egyik utolsó lépése ugyanis az volt, hogy nem vétózta meg az ENSZ BT-ben az izraeli telepek felszámolására felszólító határozatot.

Peking nagykövetével képviselteti magát, de Kínának már most van miért tiltakoznia: delegációval lesz jelen Tajvan is, amely irányába Trump már tett egy gesztust, amikor telefonon beszélt a Kína szerint szakadár sziget vezetőjével. Igaz, Washington eddig sem ódzkodott a térségben lévő legfontosabb – bár függetlenként el nem ismert – szövetségese melletti kiállástól: tavaly hivatalos amerikai delegáció jelent meg a tajvani elnök beiktatásán.

Elmegy az orosz nagykövet is a ceremóniára, ami akkor sem furcsa, ha az Egyesült Államok épp a közelmúltban utasított ki több tucat orosz diplomatát, amire Oroszország szokatlanul viszontkiutasítások nélkül reagált. Szergej Kiszljaknak inkább a hiánya lenne meglepő, elvégre Trumptól sokat vár Moszkva az amerikai–orosz kapcsolatok újraépítésében. 

A beiktatási ceremóniára meghívót kapott a csak két hete hivatalban lévő román miniszterelnök Sorin Grindeanu és a szociáldemokrata kormánypárt (PSD), és egyúttal az alsóház elnöke, Liviu Dragnea. Ott is lesznek, Orbán Viktor viszont nem.

A magyar kormányfő – aki a hivatalban lévő politikusok közül elsőként állt ki Trump mellett, még jóval a választások előtt, azt hangoztatva,  hogy a republikánus jelölt győzelme jobb lenne Magyarországnak – nem kapott meghívót. A miniszterelnöki hivatal szerint Trumppal telefonon beszélve Orbánt arról értesítette az új elnök, hogy szívesen látja Washingtonban, egy később egyeztetendő időpontban.

Két magyar biztosan ott lesz a beitatáson: Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke és Szilágyi Béla alelnök. Előbbi aktívan támogatta Trump kampányát és a republikánus pártban is kiemelt tagsága van – írta a Hvg.hu. A két vezető, családjával együtt már több mint egy éve az Egyesült Államokban él, és jó kapcsolatai vannak Trumphoz. A Magyar Nemzet szerint ez egy fontos ütőkártya volt Szenczy kezében, amikor a Magyar Államkincstár még 2015 nyarán komoly hiányosságokat tárt fel a Baptista Szeretetszolgálat házi segítségnyújtó szolgálatánál tártak fel, mert az ellátottak által igazolt munkavégzés és a dokumentált feladatellátás között nagyságrendileg ötvenszázalékos eltérés volt.

Rovatok