Index Vakbarát Hírportál

Trump máris nekitámadt Obama legfontosabb reformjának

2017. január 21., szombat 12:13

Alig lépett hivatalba, máris aláírta első elnöki rendeleteit Donald J. Trump, az Egyesült Államok elnöke. Ezzel pedig rögtön nekiment elődje, Barack Obama legfontosabb rendelkezésének, az egészségbiztosítási reformjának.

Trump első rendeletében arra utasította a szövetségi szerveket, hogy "enyhítsék a gazdasági terheket", amelyeket az Obamacare néven elhíresült törvénycsomag jelent számukra. 

Az Obamacare lényegéről és mérlegéről itt írtunk hosszabban. Röviden arról van szó, hogy Obama ki akarta terjeszteni az egészségbiztosítással rendelkezők körét, ami sikerült is: 16-ról 8 millióra csökkent a nem biztosított emberek száma. Viszont a biztosítási díjak emiatt sokaknak megnőttek, a fiatalok meg inkább fizetik az évi 700 dolláros büntetést, minthogy ennél jóval drágábban biztosítást kössenek.

Párhuzamos idősíkokat nyit Trump

Én most írtam le először, hogy "Donald J. Trump, az Egyesült Államok elnöke", és rettentő furcsa érzés volt. Mintha erre a pár másodpercre egy alternatív idősíkba vagy egy másik univerzumba kerültem volna. Még mindig bizsereg a vállam. Próbálja ki ön is, csak ajánlani tudom a tripet! 

A republikánusok régóta el akarják törölni az Obamacare-t, szerintük az állam ne avatkozzon bele, hogy ki köt biztosítást és ki nem, aki nem akar, azt hagyják békén. A magánbiztosítókat meg főleg hagyják békén bizniszelni.

Azt még nem tudni, hogy Trump és a republikánusok mit akarnak az Obamacare helyett. Trump például korábban arról beszélt, hogy minden amerikainak lesz biztosítása alatta, ami pont a republikánus álláspont ellentettje.

A kongresszusi republikánusok ezzel szemben korábban olyan tervekkel álltak elő, amelyek liberalizálták volna az amerikai egészségbiztosítási piacot, most ugyanis szövetségi államonként eltérő szabályok és feltételek vonatkoznak a cégekre, így igazából nincs egységes, országos biztosítási piac. Márpedig ha nagyobb piacon mozoghatnának a biztosítók, akkor elvileg olcsóbban tudnának működni.

Rovatok